I år väljer ett stort antal svenska kommuner bort fyrverkerier. 65 procent av kommunerna uppger dessutom att de kommer begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier, enligt en kartläggning som gjorts av organisationen Djurens rätt.
Minderåriga skadas oftast – trots åldersgräns
Det är under nyårsfirandet som de allra flesta fyrverkeriolyckor sker, och det är vanligast bland pojkar under 18 år. Detta trots att man måste vara myndig för att få köpa fyrverkerier.
– Följer man bruksanvisningen noga, förankrar pjäsen väl och ser till att hålla säkerhetsavstånd sker det inga olyckor, säger Lars Johannesson.
Finns det gifter i fyrverkerier?
Något som ofta nämns när det kommer till fyrverkerier är att de är farliga för miljön. 2020 undersökte Kemikalieinspektionen flera svenska importörer av fyrverkerier för hälso- och miljögifter.
De två ämnen som inspektionen har haft särskild koll på är hexaklorbensen och kvicksilver som är skadligt för människor, djur och natur.
Mycket låga halter av kvicksilver återfanns och inget försäljningsförbud behövde utfärdas.
”Vi har inte stoppat något, så de bedöms inte farliga ur kemikaliesynpunkt i dagsläget. Så länge de hanteras säkert. Faran för hälsa och miljö anses vara acceptabla. ” Det skriver David Ryman, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett mejl.
Hör pyroteknikern och Fredrik Nyström, enhetschef MSB, svara på fyra påståenden om fyrverkerier.
FAkta om skador orsakade av fyrverkerier
Sedan år 2000 har antalet slutenvårdade på sjukhus med skador orsakade av fyrverkerier minskat.
Sju personer har omkommit i fyrverkeriolyckor mellan 1998 och 2022.
Mellan år 2011 och 2022 var 47 procent av de som skadades i fyrverkeriolyckor åskådare och 53 procent avfyrare.
Källa: MSB