Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet. Foto: TT

Gängkriminella kan dömas till strängare straff i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har infört ett flertal lagstiftningsåtgärder för att stävja gängkriminaliteten i landet. Bland annat kan en särskild paragraf ge dubbla straff om brotten kan kopplas till gängrelaterad brottslighet. Dessutom har den så kallade ungdomsrabatten tagits bort. Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, reder ut hur det skiljer sig mot Sverige.

Dubbla straff

En särskild regel ger domstolar möjlighet att utdöma dubbla straff om brotten bedöms ha kopplingar till gängkriminalitet. Regeln tar sikte på just gängen och en förutsättning är att brottet har bakgrund i att framkalla en konflikt mellan olika grupper. Den är begränsad till vissa allvarligare brott. Ett annat krav är att skjutvapen eller explosiva medel användes vid brottet.

Gängkriminalitet

Ingen straffrabatt för unga

Danmark har inte någon straffrabatt för unga lagöverträdare. Det innebär fullskaliga straff för alla som är över 18 år vid fällande dom. I Sverige hade de som är under 21 år fått ett avdrag på strafftiden på grund av sin ålder.

Straffskalan för mord

I Danmark är straffskalan för mord mellan 5-16 års fängelse. Livstid kan dömas ut men det sker sällan, tidsbestämt är därför det normala. Och de som döms för mord sitter generellt kortare tid än motsvarande i Sverige. Om gängparagrafen tillämpas kan straffet dubblas. Den som är under 18 år vid brottet får däremot inte dömas till livstid.

I Sverige, som har en strängare straffskala för mord, är straffet 10-18 år eller livstid. Utgångspunkten i praxis är dock 14 år. Livstid får dock endast dömas ut om den åtalade är över 21 år. En ny mordparagraf från 1 januari i år är dock tänkt att utdöma fler livstidsdomar i Sverige.

Källa: Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet

Mer i ämnet