• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gäss plockas levande på dun

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals gäss utsätts för svåra plågor när de plockas levande, flera gånger om. Dunet blir till kuddar och täcken som säljs i svenska butiker, enligt TV4:s Kalla fakta.

De svenska kedjornas företrädare säger att de inte kände till dunets tvivelaktiga ursprung. Avslöjandet väcker reaktioner och löften om för- bättrad tillsyn.

Hanteringen strider mot Europarådets regler, men i produktionsländerna saknas kontroll. Efterfrågan på gåsdun är stor, och produktionen handlar om mycket pengar.

Plockas tre-fyra gånger

I programmet visas en lokal i södra Ungern där ett 20-tal plockare under en dag plockar 4 000 levande gäss. Gässen flaxar vilt med vingarna och skriker ångestfyllt. Filmad med en dold kamera berättar chefen för dunplockningen hur det går till:

-Man binder ihop både fötter och vingar så att fågeln inte ska sparkas och rivas.

Gässen plockas tre eller fyra gånger innan de antingen slaktas eller skickas vidare till en annan gård där de tvångsmatas för gåsleverproduktion.

Affärskedjor reagerar

Dunet från de plågade gässen säljs i Sverige via stora svenska kedjor som Åhlens, Sova och Sängjätten.

Efter avslöjandet har kedjorna reagerat och kan tänka sig att sluta sälja dun om de inte vet att det är från slaktade fåglar:

-Kan man inte garantera det kan man inte sälja det, säger Sovas vd Anders Davidsson.

-Om vi inte kan få garantier för att dunet kommer från slaktade fåglar, så kommer vi att avbryta vårt samarbete, säger Susanne Holmberg, inköpschef på Åhléns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.