Panpizza och O´boy. Typisk 90-tals mat enligt Julia Tuvesson, och även kosten hon åt innan hon slog om och blev en populär grön matbloggare.
– Jag kunde inte ens följa recept och försökte jag laga kött blev det ändå inte gott. Därför började jag laga vegetarisk mat, säger hon till SVT Nyheter.
För den som känner sig osäker kring vegetarisk julmat har Julia fem säkra tips:
1. Komplicera det inte:
– Gör det inte för svårt, man måste inte åka och köpa specialmjöl för att göra en egen vegansk julskinka, utan håll dig till ingredienser du känner till.
2. Kombinera med nostalgi:
– Man tänka på vad som är typiska julsmaker och applicera dem på den gröna julmaten. Exempelvis saffran, kål och senap.
3. Se det inte som ”bara” tillbehör:
– Vegetarisk mat kan också vara fet och salt. I Janssons frestelse så är ansjovisen salt, den går att byta ut till karamelliserad lök eller fetaost. Istället för gravad lax kan man använda avokado med citron och dill, då får man den gravade och feta känslan.
4. Fråga dina gäster:
– Ta inte på dig för mycket, fråga dina gäster vad de gillar och nu under december finns det jättemycket tips på alla vegetariska matbloggar. Både avancerad julmat och enkla rätter.
5. Utnyttja ett välsorterat sortiment:
– I affärerna finns det jättebra vegetariska alternativ som tångrom och vegetarisk pastej som brukar gå att hitta på samma hylla som den vanliga.