Högsta domstolen slår i en prejudicerande dom fast att Girjas sameby har rätt att bestämma vem som får jaga och fiske på samebyns område ovanför odlingsgränsen. Foto: TT

Girjas banar väg för fler samebyar

Uppdaterad
Publicerad

Girja samebys seger i Högsta domstolen väcker frågor om hur myndigheterna ska agera om fler samebyar startar rättsprocesser.

– Vi förväntar oss att också staten läser och analyserar vad det innebär, säger Åsa Larsson Blind på Svenska Samernas riksförbund (SSR).

I Sverige finns 51 samebyar som sträcker sig från Idre i Dalarna upp till Treriksröset längst i norr på en yta som täcker nästan halva Sverige. Drygt hälften av samebyarna har mark ovan odlingsgränsen och skulle kunna hävda liknande historiska förhållanden som ligger till grund för att Girjas sameby fick ensamrätt över jakt- och fiskerättigheterna.

Peter Danowsky som företrätt Girjas sameby i Högsta domstolen vill läsa domen ordentligt innan han uttalar sig om konsekvenserna. Men han konstaterar att argumentet om urminnes hävd är aktuellt för fler samebyar.

– För att visa det blir en genomgång av de historiska förhållanden av betydelse. Men beviskravet är inte högt ställt. Man kan kolla de förhållanden som gäller i andra samebyar, säger han.

Prejudicerande dom

Åsa Larsson Blind på Svenska Samernas riksförbund (SSR) säger att det är för tidigt att säga om fler samebyar står på tur.

– Men som rätten sade är domen prejudicerande. Vi förväntar oss att också staten läser och analyserar vad det innebär för upplåtelsesystemet nationellt, säger hon.

Jägarförbundet oroat

I dag förvaltas rättigheter till jakt- och fiske av markägaren staten, oftast via länsstyrelserna, och så har det i princip sett ut sedan 1800-talet. På Jägarförbundet finns en oro för att domen ska skapa osäkerheter kring jaktfrågor i fjällen i stort.

-Jag är orolig för att myndigheterna inte kommer att veta hur de ska göra i övriga delar av fjällområdet. Det kan bli en ojämn praxis mellan olika länsstyrelser och det ställer ökade krav på politikerna att ta tag i samefrågorna på ett sätt som man inte gjort hittills, säger Anders Iacobaeus, ledamot i Jägareförbundet styrelse.

En direkt konsekvens av domen blev att länsstyrelsen i Norrbotten omedelbart stoppade all försäljning av jakt- och fiskekort. Därmed går det tills vidare inte att köpa eller aktivera jakt- och fiskekort, eftersom Girjas sameby inte har någon egen förvaltning på plats.

-Hur den kommer att se ut är omjöjligt att säga i dag. Kanske kan vi använda det system som Länsstyrelsen har haft. Men vi har inga aktiva jaktkort för närvarande och jag känner ingen stress. Man ska inte överdramatisera, säger Matti Berg i Girjas sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.