Redan för ett år sedan larmade det internationella energimyndigheten IEA om att uppvärmingen av jorden gick snabbare än befarat och att temperaturökningen inte skulle stanna vid målet, två grader.
3,5 grader var möjligen ett mål att nå – förutsatt en omedelbar minskning av koldioxidutsläppen globalt.
I dag presenterar Världsbanken tillsammans med ett ansett tyskt klimatforskningsinstitut en klimatrapport som är ännu mer pessimistisk. Världen är i rask takt på väg mot en temperaturhöjning på fyra grader.
Redan för ett år sedan talades det om att politikerna var på väg att tappa greppet. Klimatmöte på klimatmöte, internationella överenskommelser och avtal. Högtidstal om minskade utsläpp ekar tätt. I själva verket har foten inte ens lättat från gaspedalen och flyttat till bromsen. Gasandet ökar – utsläppsnivårerna stiger och det ser ut att fortsätta i den riktningen ännu ett bra tag.
– Läget är väldigt allvarligt och det börjar bli bråttom. Det finns fortfarande möjligheter att bryta utvecklingen, men då måste utsläppen snabbt börjar minska kraftigt, säger Markku Rummukainen, klimatforskare på SMHI, till SVT Nyheter.
Sex grader varmare i Norden
Ett fyra grader varmare klot får enligt forskningen mycket allvarliga följder. Konsekvenserna varierar. En de områden drabbas mer än andra. Skandinavien tros bli ett av många områden där klimatförändringen blir påtaglig.
– Om det i snitt bli fyra grader varmare, blir det på grund av vårt geografiska läge, fem eller sex grader varmare här i Norden, säger Markku Rummukainen.
Den fyrgradiga temperaturökningen kan vara fullbordad så tidigt som på 2060-talet om världsledarnas löften om klimatåtaganden inte uppfylls, enligt rapporten. Men även om åtgärderna vidtas anser författarna till rapporten att det finns 20 procents sannolikhet för att temperaturhöjningen ändå når de nivåerna till 2100.
Översvämningar och värmeböljor
Om inte gasandet upphör och bromsandet snart kommer, får dagens barn och unga senare i vuxen ålder leva i ett fem grader varmare Sverige. Det låter kanske inte så illa. Men allt pekar mot att det är illa.
Isavsmältningen vid polerna ger oss en havsnivå som är en meter högre än dagens nivå. Tillsammans med betydligt mer regnande blir översvämningar i låglänt terräng oundvikligt. Ett mer extremt klimatläge, kraftigare variationer med dramatiska vädersystem som avlöser varandra kan bli verklighet.
Vi får kortare, mildare vintrar med en ordentligt förskjuten snögräns norrut, med barmark en bra bit upp i landet, som normalt är snötäckta vintertid.
Vi får också längre men våtare somrar, med risk för värmeböljor liknande den som drabbade Europa 2003 då uppemot 50 000 människor dog.
–Det är mycket, mycket ont om tid. Världen måste börja hantera klimatförändringarna mer aggressivt, säger Världsbankens chef Jim Yong Kim, enligt nyhetsbyrån AFP.
Röster om rapporten
Jim Yong Kim, chef för Världsbanken:
”Vi kommer aldrig att råda bot på världsfattigdomen om vi inte först hanterar klimatförändringarna.”
Miljöminister Lena Ek (C):
”Det här är allvar. Det innebär att alla regeringar måste ta sitt ansvar.”
”Om vi fortsätter att investera på ett sätt som försvårar klimatet så måste vi inte bara göra rätt, utan också betala för de skador på klimatet vi har orsakat.”
Språkröret Åsa Romson (MP):
”Regeringen har sänkt ambitionsnivån i klimatarbetet och har genomfört extremt få av sina egna förslag.”
”Rika nationer står ju för problemen vi har i dag, de måste få till stånd ett fungerande stödsystem till de fattigare länderna.”
Ban Ki-Moon, FN:s generalsekreterare:
”Rapporten visar behovet av att världens länder antar ett juridiskt bindande klimatavtal före 2015.”
Miljöprofessorn Johan Rockström (till Ekot):
”...då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten.”
(SVT)