SVT har gått igenom samtliga tillsynsprotokoll från förra året och i 26 kommuner har Länsstyrelsen slagit ner på att pengar eller fastigheter stulits eller försvunnit. Utan att kommunens överförmyndare upptäckt eller stoppat stölderna.
Bergslagens överförmyndarnämnd får allvarlig kritik: ”Länsstyrelsen gör bedömningen att situationen på Bergslagens överförmyndarnämnd har försämrats sedan inspektionen 2015, då nämnden fick kritik för att överförmyndarkansliet tvingats sköta arbetsuppgifterna med en sådan underbemanning, att rättssäkerheten riskerade att sättas ur spel.”
Ingen vet om arvet gått till rätt person
Åstorps kommun får också allvarlig kritik för ett flertal misskötta fall där kvitton och årsräkningar saknas. I Katrineholm har de inte vakat över ett arvsskifte, ingen vet om arvet gått till rätt person. I Gislaved har överförmyndaren upptäckt att en ställföreträdare, trots upprepade uppmaningar, inte kunnat visa vart omfattande belopp tagit vägen. Men de har ännu inte bestämt om någon ska polisanmälas, skriver Länsstyrelsen.
Det är flera kommuner vars överförmyndare får kritik för att man inte vakat tillräckligt över pengar som tillhör barn. I Västervik saknas kvitton och årsredovisningar, Surahammar får kritik för att en god man ”lånat” av 110.000 av barn utan att redovisa vart det tagit vägen.
Också i Täby har föräldrar lånat 100.000 kronor av sina barn och överförmyndaren får kritik också för att ett arv på 392.000 saknas.
Saknas kvitton
I Kalmar ställer Länsstyrelsen frågor om försäljningen av en fastighet: ”Har budlista samt avtal granskats av överförmyndaren? Varför finns handlingarna inte?” Länsstyrelsen undrar också om överförmyndaren efter försäljningen på något sätt har kontrollerat att pengarna verkligen blivit insatta på rätt persons konto.
I Valdemarsvik upplevde överförmyndaren att man inte fick gehör för behovet av utökade resurser trots en massiv ökad arbetsbörda. Överförmyndaren får kritik för att det saknas kvitton och för summor som inte stämmer.
Fakta
Så gjorde vi undersökningen
Varje kommun är skyldig att ha en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Deras uppgift är att utse gode män, förvaltare och förmyndare och att sedan kontrollera att de sköter sig. Överförmyndarna i sin tur granskas av de sju länsstyrelser som har tillsynsansvar. De ska varje år granska överförmyndarna och avge en rapport. Förra året samlade vi in samtliga tillsynsrapporter under åren 2012-2015, totalt 471 rapporter.
Den granskningen publicerade vi ett stort antal nyhetsinslag som man kan ta del av under hashtaggen #deutsatta.
Nu har vi kompletterat den databasen med uppgifter från 2016 års tillsynsrapporter. De granskande länsstyrelserna tillämpar ett betygssystem och anger kritik enligt en femgradig skala; Allvarlig kritik – Kritik – Viss kritik – Kan inte undgå kritik och Ingen kritik. Detta kritiksystem tillämpas mycket olika, och ibland inte alls. Vi väljer att räkna antalet som fått någon form av kritik i förhållande till det totala antalet som har betygsatts.
2016 kritiserades över 60 procent av överförmyndarnämnderna, av de som betygsattes. Ser man över hela perioden 2012-2016 kritiserades över hälften (50,9 procent). Många överförmyndare kritiseras återkommande – 36 överförmyndare får kritik minst tre av de senaste fem åren. En vanlig kritik kan handla om att överförmyndaren tagit för lång tid på sig att skaffa en god man åt ett ensamkommande barn eller att granskningen av ställföreträdarnas årsredovisningar har tagit för lång tid. Men det kan även handla om att man inte har övervakat att arvsskiften med minderåriga barn gått rätt till eller att kapital från fastighetsaffärer har hamnat på rätt konton eller inte. I vissa fall har det förekommit rena stölder och bedrägerier.