Gonorré blir allt vanligare, enligt färsk statistik från Folkhälsomyndigheten. I slutet av november i år hade Folkhälsomyndigheten fått in 90 fler anmälda fall jämfört med samma tidpunkt förra året. Fler faktorer ligger bakom spridningen, tror Inga Velicko, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
– Fler grupper som vi tidigare inte har nått testar sig nu i och med att man kan beställa test på nätet, säger Inga Velicko till TT.
Spridningen riskerar att leda till att gonorré kan bli obotlig i takt med ökningen av multiresistenta bakterier, befarar hon. En av gonorrébakterierna– Neisseria gonorrheae– kan till exempel bara botas med en sorts antibiotika.
Tidigare har spridningen av gonorré framför allt förekommit i sexuella kontakter mellan män. Nu gäller ökningen också heterosexuella, konstaterar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
– Spridningen är oroväckande. Vi söker kontinuerligt efter ny antibiotika mot gonorré men kan hamna i en situation där den som finns blir verkningslös, säger han till TT.
”Bortglömd sjukdom”
För att förhindra spridningen av gonorré måste man ta upp ämnet på ett nytt sätt, hävdar Hans Olsson, sexualupplysare på RFSU.
– Tyvärr är kondomanvändningen för låg och gonorré har blivit en litet bortglömd sjukdom. När hiv spreds under 1980-talet blev man bättre på att skydda sig. Nu är yngre inte lika medvetna om hiv och andra sjukdomar, säger Hans Olsson, som anser att vi behöver förändra vårt sätt att prata om könssjukdomar.
I stället för att bara pumpa ut ännu mer information om själva sjukdomen bör man ta sig mer tid till att prata med dem som testat sig om hur de kan göra för att skydda sig nästa gång de har sex, tycker han.
Fördomar styr
– Utifrån de samtal vi har haft verkar de som har en könssjukdom ha gjort val som i stunden har verkat rationella, men i själva verket varit irrationella. Man kanske har varit mer noga med att skydda sig med tillfälliga okända partnerns, men inte med en kompis till en bekant. Andra kanske tror att de är skyddade bara för att personen de har haft sex med är läkarstudent och därmed känns ”säker”, säger Hans Olsson, som betonar att också maktaspekter har betydelse.
– Man kanske träffar någon som man uppfattar som mer erfaren och är rädd för att föreslå kondom. Men i regel är tonåringarna bättre på att skydda sig än unga vuxna, säger Hans Olsson.