Sveriges Lantbruksuniversitetet har publicerat en forskningsrapport, som bekostats av Jordbruksverket, om hur höga halter av gasen koldioxid, som används för att bedöva grisarna innan slakt, påverkar djuret. Nötkreatur bedövas genom att en bult avfyras mot djurets huvud. Det leder till omedelbar medvetslöshet för kon. Gasningen av grisar, i burar om fyra som skickas ner i stora, djupa schakt på slakterierna, kan uppgå till en minut eller mer.
– Det är ett oerhört ångestframkallande sätt för grisen att bedövas på, eftersom halten av koldioxid är så hög som 90 procent. Gasen bränner vid inandning. De försöker få luft genom att klättra uppåt i buren, på varandra, för att få luft, säger Bo Algers, professor emeritus på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och djurskyddsdebattör. Han är den person som lett forskningen kring rapporten om gasningen av grisar.
”Det minst plågsamma”
Forskarna på bland annat Lantbruksuniversitetet vill se mer forskning kring hur grisarna skulle kunna bedövas på ett mindre plågsamt sätt med mildare gaser som argon, som inte framkallar samma dödsångest som koldioxid.
– Vi välkomnar mer forskning kring alternativa metoder, men just nu anser vi att detta är det mest ekonomiskt hållbara sättet för köttindustrin och minst plågsamma för grisarna, menar Ingrid Eilertz, chef för djurskydd på Jordbruksverket.
Trots att Jordbruksverket var med och sponsrade rapporten från Lantbruksuniversitetet, tycker Bo Algers inte att myndigheten har fäst speciellt mycket hänseende till resultatet.
– Vi har inte fått så mycket respons på slutresultatet av Jordbruksverket och det bedrivs inte så mycket forskning på att hitta bättre, alternativa metoder, säger han.
– Detta anses vara det mest lönsamma och effektiva sättet för slakterierna att bedöva stora besättningar djur på.
SLU vill förbjuda gasning
Även de flesta KRAV-märkta grisar bedövas genom gasning. Grisar som föds upp ekologiskt i liten skala kan bedövas genom bultning i huvudet, men detta är inget som Jordbruksverket, som både ska agera för den svenska livsmedelsindustrin och djurens väl, främjar som metod.
– Vi har riksdagens uppdrag att följa deras riktlinjer för en ökad livsmedelsproduktion, men också för att bevaka djurens välmående. Jag ser dessa två uppdrag som kommunicerande kärl och anser att den här bedövningsmetoden av grisar är en fungerande metod som vi kan fortsätta tillämpa tillsvidare, menar Ingrid Eilertz på Jordbruksverket.
Såväl Djurens rätt som SLU anser dock att det krävs ett slutdatum, varefter gasning förbjuds som bedövningsmetod, innan regeringar inom EU börjar ställa krav på alternativa metoder på grisar.
Fakta: Grisslakt
I Sverige har köttproduktionen ökat kraftigt under de senaste 40 åren
2016 slaktades 2,5 miljoner grisar i Sverige. Den ökade produktionen kräver snabba och kostnadseffektiva metoder vid slakt av djuren. Bedövningen av djur före slakt är lagstadgad inom EU.