Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Sverige skiljer sig från den europeiska cannabistrenden i klippet ovan. Foto: SVT/Markus Schreiber/AP/Clemens Biland/EPA/TT

Fler länder tänker om kring cannabis – så påverkas Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler europeiska länder har gått mot en mer liberal cannabislagstiftning de senaste åren. Samtidigt har en del länder valt en annan väg – och i Sverige skärptes ministraffet för konsumtion och innehav av cannabis i somras.

– Det har blivit som något slags nationellt projekt i Sverige att droger är osvenska, säger Josefin Månsson, lektor i socialt arbete.

För tio år sedan legaliserades cannabis i Uruguay och sedan dess har flera länder följt efter. Nu sveper en så kallad grön våg även över Europa, där bland annat Tyskland, Schweiz och Tjeckien infört mer liberala lagar.

Ett av argumenten som använts för legal försäljning är att det kan strypa en inkomstkälla för kriminella gäng, samt att kontrollen av innehållet i drogerna skulle stärkas.

I den svenska narkotikautredningen, som presenterade sitt slutbetänkande i slutet av oktober, konstateras det att Sverige inte är opåverkade av vad som händer i vår omvärld. Bland annat lyfts utvecklingen i Europa fram och att den innebär att den svenska narkotikapolitiken ifrågasätts.

”Svårt att backa”

Men Josefin Månsson, lektor i socialt arbete vid Stockholms universitet, tror inte att det kommer leda till en förändring av den svenska narkotikapolitiken. Enligt henne grundar sig lagstiftningen i en kultur där droger, inklusive cannabis, ses som osvenska. 

– Det har varit ganska högprofilerat som en svensk modell och det blir svårt att backa från ett sådant projekt, säger hon. 

Samtidigt är Sverige långt ifrån ensamma med att bibehålla en fortsatt strikt narkotikapolitik.

– Sverige är inte unikt, egentligen. Sverige har fängelsestraff för innehav av cannabis, så är också fallet i Finland, Frankrike, Ungern, Grekland och Cypern, säger Brendan Hughes på EU:s narkotikabyrå EMCDDA. 

Hör om hur cannabislagstiftningar i Europa har förändrats under de senaste åren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.