Så påverkas du som har bolån
Bolåneräntorna ligger normalt cirka 2 procent över styrräntan. När du tecknar bolån räknar bankerna ofta i sin så kallade kalkylränta med att hushållen ska klara en ränta på minst 6 procent. Men eftersom det mesta annat just nu blir dyrare riskerar höjda bolåneräntor ändå bli en tuff smäll för många hushåll.
SEB, Handelsbanken, Nordea och SBAB är exempel på banker som i dag har en kalkylränta på 6 procent.
“Vi har i dagsläget inga planer på att höja den, då vi anser att en kalkylränta på 6 procent ger god marginal från nuvarande ränteläge. Vi ser dock löpande över vår kreditprövningsprocess, bland annat med hänsyn till den makroekonomiska utvecklingen”, säger Niklas Magnusson, pressansvarig, SEB, i en skriftlig kommentar.
Hur skulle din månadskostnad påverkas av en räntehöjning? Testa själv i SVT Nyheters räntesnurra (ränteavdrag är inte inräknat).
Så påverkas du som är småsparare
Trots riksbankens höjningar av styrräntan under året har det varit svårt för svenska småsparare att få ränta på pengar som sitter på sparkonto – i alla fall hos storbankerna. Nu kan det komma att ändras. Bara en dryg timme efter tisdagens räntebesked meddelade Handelsbanken att banken inför en ränta på 0,50 procent på bankens sparkonto, från att tidigare ha varit noll.
SBAB har höjt räntan på sparkonton i flera steg sedan i våras, senast den 8 september då banken höjde med 0,25 procentenheter till 1,25 procent för sparkonto utan bindningstid och med fria uttag. Även Nordea agerar och inför nu 1 procents ränta från den 26 september. I dag är samma ränta hos banken upp till 0,25 procent.
– Storbankerna följer varandra, höjer en så kommer några efter, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.
Hon tror att fler besked från bankerna om ränta på sparkonton är att vänta.
– Jag skulle tro att det redan i dag är möten om det här hos bankerna, det troliga är att det dröjer några veckor efter riksbankens besked både för räntor på bolån och på sparkonton att höjas.
Hon tror också att sparkontot som sparform kan komma att bli mer populär i spåren av inflation och räntehöjningar.
– Den här bufferten vi ekonomer ofta pratar om är den man skulle behöva nu, jag tror att folk känner att det kommer att bli ännu dyrare nu och att det är läge att se över sina sparpengar. Tipset till alla är att sparpengar ska du ha hos en aktör med ränta.
SEB har i dag nollränta på sparkonto, men meddelar att man nu kommer att utvärdera Riksbankens senaste räntebesked och vad detta innebär för räntorna. Swedbank erbjuder i dag 0,1 procents ränta på sparkonton. På frågan om det finns planer på att höja räntan svarar Swedbank:
”Vi följer ränteläget löpande och gör bedömningar om det finns anledningar att göra justeringar”.
Så påverkas du som är företagare
Swedbank och sparbankerna har tillsammans studerat räntekänsligheten för 275 000 svenska aktiebolag 2018. Då kom man fram till att företag påverkas av räntehöjningar på två sätt: indirekt genom att konsumtionen minskar när räntan höjs och genom ökade räntekostnader på företagens lån.
Många företag inte har inte heller några räntekostnader alls. Medianföretaget har en årlig räntekostnad på endast 4 000 kronor.
Jörgen Kennemar, senioranalytiker på Swedbank, säger att man måste se fler komponenter som bidragande faktorer för hur mycket ett företag påverkas av ränteökningar. Framförallt påverkas företagen av ökande inflation och förändrade konsumtionstrender.
– En räntehöjning får framförallt stora konsekvenser om man har en hög skuldsättning. Det innebär helt enkelt att mer av intäkterna går till att betala räntekostnader, säger han.
– Det är dock naturligtvis en utmaning med fortsatt stigande räntor, det gör att kostnaderna tynger företagen och gör att de kan få en minskad likviditet.
I sig har alltså inte räntekostnaderna någon avgörande betydelse för de flesta företag, men i vissa branscher är räntekänsligheten högre. Fastighetsverksamhet, jord- och skogsbruk och transportbranschen är särskilt känsliga.
Så påverkas du som bor i hyresrätt
Den stigande räntan påverkar dig som bor i hyresrätt eftersom fastighetsägare kan vilja ha kompensation för sina stigande kostnader i form av höjda hyror.
Merparten av Sveriges hyresgäster bor i lägenheter där hyras förhandlas mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen. Detta gör att fastighetsägaren inte kan höja din hyra från en månad till en annan. Däremot räknar Hyresgästföreningen med att fastighetsägarna kommer att yrka på att få kompensation i form av högre hyreshöjningar än vanligt.
– De senaste åren har vi haft ett mycket lägre ränteläge. Då har också höjningarna varit ganska modesta om man jämför historiskt. Kommer det in yrkanden på helt andra nivåer så kommer vi att behöva ta väldigt tuffa förhandlingar, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.
Han menar att en annan konsekvens av att räntan nu höjts är att byggandet av nya lägenheter går ner, vilket riskerar att förvärra bostadsbristen. Även renoveringar kan bli dyrare för fastighetsägare att genomföra nu vilket kan leda till hyreshöjningar som gör att hyresgäster i värsta fall inte har råd att bo kvar, varnar Martin Hofverberg.