Regeringen är bortröstad men kan ändå bli kvar länge. Foto: Henrik Montgomery, TT.

Guide: Vad händer om vi inte får någon ny regering?

Uppdaterad
Publicerad

Hur länge kan regeringskrånglet fortsätta och vad händer om politikerna aldrig kommer överens? SVT Nyheter reder ut vad som kan hända.

Tekniskt sett skulle försöken att bilda ny regering kunna hålla på hela fyra år, alltså till nästa val. Att det skulle ta så pass lång tid är det nog få som tror men risken reser ändå en rad mer eller mindre hypotetiska frågor om hur Sverige ska fortsätta att styras.

Vem är det som kör egentligen?

Ända sedan Stefan Löfven (S) röstades ner av riksdagen den 24 september så styrs Sverige av en övergångsregering, ledd av... just det, Stefan Löfven.

Regeringsbildning

Vad får en övergångsregering göra?

En övergångsregering får egentligen göra samma saker som en vanlig regering, formellt finns egentligen bara en sak den inte får göra: utlysa extra val. En viktig skillnad är också att en övergångsregering saknar stöd i riksdagen.

– Enligt praxis brukar en övergångsregering därför undvika beslut som är politiskt laddade. Den brukar inte heller svara på frågor eller interpellationer från ledamöter, säger Johan Welander, kammarsekreterare på riksdagen.

Sverige kan alltså rulla på någorlunda trots att regeringen är bortröstad. Men det börjar bli ganska bråttom om en ny regering ska få igenom en ny budgetproposition för 2019. Deadline för att lämna budgeten till riksdagen är 15 november.

Vad händer om vi inte har en regering vid deadline för budgeten?

Om försöken att bilda regering fortsätter att misslyckas så får övergångsregeringen lägga fram en budget. Något som aldrig hänt tidigare.

– Det är något vi inte har sett i modern tid, säger Johan Welander.

På finansdepartementet har man börjat att förbereda sig för en sådan situation, även om man också understryker att man inte vet om det blir nödvändigt.

– Vi har gjort en ramberedning, där vi begär in äskanden från myndigheter, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.

Enligt en promemoria från 1990-talet bör en övergångsregering inte lägga propositioner som är politiskt kontroversiella eller har en tydlig partipolitisk inriktning. Men Gösta Brunnander understryker att den enda begränsningen i grundlagen är just att en övergångsregering inte får utlysa extra val.

Vad händer om övergångsregeringens budget röstas ner?

En budgetproposition behöver inte få en majoritet av rösterna i riksdagen, men den måste få flest röster för att gå igenom.

Om ett budgetförslag från oppositionen, en så kallad skuggbudget, skulle få flest röster, så skulle övergångsregeringen få styra på den budgeten.

Vad händer om vi får en ny regering efter att över övergångsregeringen lagt en budget?

– En övergångsbudget kan ändras av en ny regering genom exempelvis vårändringsbudgeten eller särskilda ändringsbudgetar, säger Johan Welander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet