Guide: Midsommartrafiken – vägarna, tågen och flygen

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals svenskar väntas resa under midsommarhelgen – både inom och utanför Sverige. Vad ska man tänka på när väskan väl är packad och resan ska börja med bil, tåg eller flyg? SVT guidar dig rätt.

Vägarna

För den som försöker undvika bilköer gäller det att resa på rätt tid.

– Åtminstone tidigt på torsdag morgon, eller väldigt sent torsdag kväll, efter 19.30. Däremot får man ha utkik efter vilda djur då, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

De två senaste åren har betydligt färre gett sig ut på vägarna, på grund av pandemin. Men i år väntas trafiken återgå till det normala, vilket innebär mellan 2,5-3 miljoner fordon på vägarna.

Tågen

De flesta tåg som går runt om i Sverige är fullbokade, enligt SJ.

– Alla avgångar som ska gå kommer avgå, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ och utvecklar:

– Vi kan inte säga till 100 procent förrän det väl är midsommarafton så klart, men det ser jättebra ut och vi har många i personalen som går in och jobbar.

Flygen

Även landets flygplatser väntas ha ett högt tryck. Bara på Arlanda väntas 35 000 människor vara under midsommarhelgen.

– Just den här veckan är otroligt intensiv. Det är vår största, mest resenärstunga vecka på året. Så kulmen är midsommarhelgen, enligt Andreas Binz, operativ chef på Swedavia.

De senaste veckorna har Arlanda haft långa köer, bland annat till säkerhetskontrollen, varför man nu inte släpper igenom resenärer som har längre än tre timmar kvar till avgång. Det har minskat trycket inne på terminalerna, enligt Andreas Binz.

– Det har gjort stor skillnad för oss så det kommer vi att fortsätta med under sommaren, under första delen av juli till att börja med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.