Den svenske programmeraren under en tidigare häktningsförhandling. Foto: Dolores Ochoa / AP / TT

Fängslade svensken i Ecuador släpps inte mot borgen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske man som är vän med Assange och som sitter fängslad i El Inca-fängelset i Quito har begärt att släppas fri mot borgen. Under onsdagen togs frågan upp i ecuadoriansk domstol, men natten mot torsdag meddelar mannens presskontakt att svensken inte släpps mot borgen.

I april greps den svenske programmeraren på flygplatsen i Quito, Ecuador. Den 11 maj begärde han att släppas fri mot borgen, och en förhandling skulle hållas 22 maj. Men förhandlingarna sköts upp till den 29 maj.

– Att bli släppt mot borgen är ett sätt för honom att vistas ute medan utredningen pågår och vi får ut honom från det farliga fängelset, sa mannens pappa i samband med att begäran lades fram.

Enligt UD närvarade Sveriges ambassadör i Bogota vid förhandlingarna.

Oklara grunder

Svensken har inte formellt anklagats för något brott, men Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har tidigare sagt att svensken är misstänkt för dataintrång.

Den ecuadorianske presidenten Lenin Moreno har sagt att den häktade svensken i Ecuador har hackat telefoner och konton tillhörande både privatpersoner och regeringen.

Samröre med Wikileaks

Han har också anklagat honom för att vara en del av Wikileaks, med hänvisning till hans vänskap med grundaren Julian Assange.

Hans advokat Carlos Soria har tidigare sagt att han inte haft någon koppling till Wikileaks, utöver att han var vän med Julian Assange.

Natten mot torsdag skriver mannens presskontakt Mats Lövgren, i ett sms till SVT Nyheter, att svensken inte släpps mot borgen.

– Vår son har med stor sannolikhet ådragit sig obotliga skador, så vi uppmanar Sveriges regering att med kraft nu agera. Ambassadören var ju själv där och bevittnade vilket övertramp detta är, säger den häktade svenskens pappa i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter söker Carlos Soria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.