Hälften av rektorerna vill förstatliga skolan

Uppdaterad
Publicerad

Många rektorer upplever att kommunen går in och styr i deras arbete, och en majoritet av dem tycker att staten borde ta tillbaka ansvaret över skolan. Det visar en ny undersökning som Utbildningsradion gjort.

Lina Axelsson, rektor på Ronnaskolan i Södertälje har stämt träff med kommunens utbildningsdirektör. Tillsammans ska de diskutera skolans framtid och spåna idéer kring hur Ronnaskolan kan utvecklas. Eller det är i alla fall vad Lina Axelsson tror.

Lina Axelsson argumenterar för att skolan ska satsa på en utökad timplan, men utbildningsdirektören är inte intresserad av att lyssna på hennes förslag. Kommunen har redan fastnat för en annan idé – ”tvålärarmodellen” som bygger på att det alltid är två lärare i klassrummet.

Utbildningsdirektören Peter Fredriksson betonar att ”politiken” är mycket intresserad av testa tvålärarmodellen och när Lina Axelsson inte vill ge sig om förslaget med den utökade timplanen skärper han tonen:

– Jag känner att jag misslyckats med någon form utav kommunikation här. Vi kallade till det här mötet för att diskutera tvålärarskap, det är det vi skulle vilja se. Och här kommer du och presenterar någonting helt annat. Så antingen avbryter vi mötet här och nu och så tar vi kontakt med någon annan rektor som är intresserad av att jobba med det här. Eller också...

Lina Axelsson avbryter:

– Men jag lyssnar på dig nu! Jag visste inte att det här var så tydligt, politiskt....

Inte unikt

Scenen kommer från kvällens avsnitt av Utbildningsradions program ”Rektorerna”. I samband med serien har UR även genomfört en enkätundersökning som bland annat visar att det som utspelade sig mellan Ronnaskolans rektor och utbildningsdirektören är långt ifrån unikt.

Av de 980 rektorer som besvarat enkäten uppgav 51 procent att de någon gång känt sig överkörda av kommunen i sin roll som rektor.

Något färre – 48 procent av rektorerna tror att deras uppdrag skulle underlättas om de istället var anställda av staten. Och en lika stor andel svarade ja på frågan om de ansåg att skolan bör återförstatligas medan 22,6 procent är emot det.

Folkpartiet, med självaste utbildningsminstern i spetsen har sedan flera år tillbaka drivit krav på att återföra ansvaret för skolan till staten. Men någon framgång i frågan har Jan Björklund och hans partikamrater inte haft eftersom de övriga regeringspartierna inte låtit sig övertygas.

Fakta

Kommunaliseringen av skolan genomfördes år 1991 efter att ha klubbats igenom i riksdagen två år tidigare. Beslutet gick igenom efter att Socialdemokraterna fått stöd från Vänsterpartiet (då Vpk). Tidigare socialdemokratiske statsministern och dåvarande skolministern Göran Persson var en av dem som var mest pådrivande i frågan.

Lärarnas riksförbund har ända sen innan genomförandet varit emot kommunaliseringen och driver än idag en aktiv kampanj för att skolan ska återgå i statlig regi.

I 2010 års valmanifest presenterade Folkpartiet ett förslag på att återförstatliga skolan. En ståndpunkt som bland riksdagspartierna endast delas av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Om undersökningen:

Antal tillfrågade rektorer: 1574

Antal svar: 980

Svarsfrekvens: 63%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.