Lena Hallengren (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här ska vi gå till botten med och vi har pausat samarbetet”. Se Lena Hallengren (S) ställas till svars om Socialdemokraternas lotteri. Foto: SVT

Hallengren: ”Aldrig bett om de här metoderna”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har inte gett uppdraget att sälja lotter till vilket pris, och med vilka metoder som helst. Tvärtom.

Det säger Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i Riksdagen i försvar efter DN:s kritiska granskning av partilotteriet.

Socialdemokraterna har valt att stoppa telefonförsäljningen av lotter i väntan på att företaget Kombispel ”går till botten med” uppgifterna om att tvivelaktiga säljmetoder använts. Säljarna har enligt DN:s granskning riktat in sig på förvirrade äldre och dolt det faktum att köparna binder upp sig på abonnemang.

– Det som framkommit är oerhört allvarligt och det finns ingenting i detta som man kan försvara, säger Hallengren i Aktuellt.

Socialdemokraternas lotter

Varför har ni inte sett till att verksamheten sköts på ett hederligt sätt?

– Vår ambition är inte att på något sätt pådyvla någon en lott de inte vill ha. Vi vill ge en möjlighet för den som vill köpa en lott att kunna stödja Socialdemokraterna, någon annan ambition har vi inte haft.

– Vi förutsätter att den som gör detta gör det som vi har beställt och det är uppenbarligen inte fallet.

Men frågan kvarstår: Varför har ni inte sett till att den här verksamheten har fungerat på ett bra sätt?

– Som många andra har vi anlitat ett telemarketingföretag som vi nu har pausat all samverkan med. Det finns all anledning för de här telemarketingföretagen att rannsaka sig själva. Och för alla oss som använder dem, att fundera över, är det möjligt att göra det i framtiden, det är inte säkert.

Behöver ni rannsaka er själva?

– Vi behöver gå till botten med vad som hänt. Hade vi kunnat göra något annorlunda? Vi har inte gett verksamheten uppdraget att sälja lotter till vilket pris, och med vilka metoder som helst. Tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet