Ryktesspridningen i spåren av coronautbrottet har varit massiv – och faktagranskare, nätjättar och myndigheter gör sitt bästa för att avslöja bluffarna, vilket SVT Nyheter har rapporterat om tidigare.
Nu har ett kedjebrev med rubriken ”nyttig information om coronavirus” fått stor spridning bland svenskar på sociala medier. Problemet är att flera av råden och påståendena inte stämmer. Något som bland andra faktagranskningsinitiativet Källkritikbyrån har skrivit om.
Läkarens varning
I videoklippet ovan slår Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, hål på några av råden i kedjebrevet. Han anser att vilseledande information som får fäste kan öka risken för smittspridning.
– Det kan vara farligt för individen som använder sig av felaktig information, men det kan också vara en samhällsfara att man beter sig på ett sätt som inte är bra för andra, säger Erik Salaneck till SVT Nyheter.
Cirkulerat i flera länder
Det är inte bara i Sverige som varianter av kedjebrevet har spridits. Det har tidigare granskats av exempelvis franska Le Monde, norska Faktiskt.no och danska TjekDet.
Informationen i den svenska versionen påstås ofta vara en rekommendation från ”den italienska läkaren Dr. Lidia Rota”. Men det finns andra liknande versioner där avsändaren påstås vara WHO, Unicef och Stanford University.
Det finns en läkare som heter Lidia Rota Vender som är involverad i en italiensk förening som jobbar med hjärt- och kärlsjukdomar. Den 23 februari publicerade föreningen flera av de nu spridda råden på sin sajt. Flera medier har försökt få kontakt med den utpekade läkaren utan att lyckas och det är därför svårt att veta om det är ursprungskällan.
”Hålla andan”-test avfärdas
En av punkterna som har fått stor spridning går ut på att man kan testa om man är smittad genom att ta ett djupt andetag och hålla andan i tio sekunder. Klarar man sekunderna utan hosta, obehag eller tryck över bröstet påstås det tyda på att man inte har en infektion.
Men hemmatestet, som bland annat har granskats av AFP, har avfärdats av experter.
”En samhällsfara”
Infektionsläkaren Erik Salaneck tycker att man ska dubbelkolla information med exempelvis 1177 eller Folkhälsomyndigheten.
– Ofta om man får ett råd som låter för bra för att vara sant så är det inte sant.