Män är överviktiga i större utsträckning än kvinnor. Foto: TT

Halva Sverige har övervikt eller fetma

Uppdaterad
Publicerad

Femtioen procent av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016, där det också framgår skillnader mellan män och kvinnor.

– Vi har tittat på trenden, hur den ökar och minskar och den statistiska analysen visar att både övervikt och fetma har ökat under den senaste tioårsperioden, mellan 2006 och 2016, säger Fatima Azerkan, utredare på Folkhälsomyndigheten som har lett arbetet med rapporten, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Därför ska du inte skuldbelägga människor med övervikt

Upprop mot fetma

Ökningen för fetma är större än ökningen för övervikt, visar rapporten. Att både övervikt och fetma har ökat innebär att en mindre andel av befolkningen nu har ett BMI under 25, vilket klassas som normalvikt.

– Vi vill undvika värdeladdade ord, BMI är ju ett kalkylerat värde, men det är det bästa värdet vi har.

Äldre mer överviktiga än yngre

I åldersgrupperna 45-64 år och 65-84 år har 61 procent av svenskarna övervikt eller fetma. Det är dubbelt så vanligt som i den lägsta åldersgruppen 16-29 år, där 29 procent har övervikt eller fetma.

Det finns också skillnader mellan män och kvinnor. Andelen män med övervikt eller fetma är större, 58 procent, jämfört med 44 procent bland kvinnor.

LÄS MER: Forskare: Svenska politiker måste agera mot fetman

Psykiska ohälsan ökar

Dessutom finns tecken på att den psykiska ohälsan ökar, speciellt bland unga och människor som endast har förgymnasial utbildning.

Riksförbundet Hobs ser en stark koppling mellan övervikt och psykisk ohälsa.

– Många isolerar sig på grund av fetma, vilket gör att de mår psykiskt sämre, vilket i sin tur leder till att man orkar röra sig mindre, säger Jenny Vinglid.

”Människor rör sig mindre och äter mer”

Att övervikten och fetman ökar är inget som förvånar forskaren Stephan Rössner. I 40 år har han forskat inom ämnet, och sett en stadig ökning i antal drabbade.

– Det har ju inte hänt så mycket nytt nu egentligen, men människor rör sig mindre och äter mer, säger han.

I dagens samhälle gör prylar det allt enklare att sitta stilla, påpekar Rössner. För att människor ska röra sig mer anser han att mer måste göras såväl inom skolan som inom livsmedelsindustrin.

Även han framhåller att många överviktiga mår dåligt och behandlas illa. De förlöjligas och blir deprimerade.

– Det är klart att det påverkar den psykiska hälsan, säger han.

Globalt sett god hälsa i Sverige

Sett ur ett globalt perspektiv är dock folkhälsan i Sverige god. Dödligheten minskar både i hjärt-kärlsjukdom och i de fyra vanligaste cancerformerna, förutom lungcancer för kvinnor.

Andelen människor som riskkonsumerar alkohol och som röker tobak dagligen minskar också, visar rapporten.

Fakta: Fetma

57 procent av männen i Sverige mellan 16–84 år lider av övervikt och fetma.

44 procent av kvinnorna mellan 16–84 år lider av övervikt och fetma.

51 procent av samtliga invånare är drabbade.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upprop mot fetma

Mer i ämnet