Så var chatten om fetma

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen kunde ni chatta med fetmaforskaren Erik Hemmingsson. Här är frågorna – och svaren.

Gustav Elmberger: Vad är orsaken till att vi blir feta? Kan det ha att göra med stress och trauma och att vi använder mat for att reglera var stress?

Erik Hemmingsson: Detta är helt rätt, har skrivit ganska mycket om det. Kroppen är fiffig och lagrar på energi när vi är stressade.

Magjo: Vad kan man göra för att inte fetman ska gå i arv till sina barn? 

Erik HemmingssonVara ett gott föredöme, ge dem naturlig mat, ingen skräpmat, röra sig regelbundet, och inte minst ge dem en trygg uppväxt.

Helwi: Väldigt många människor går upp i vikt av psykofarmaka. Med tanke på ökad psykisk ohälsa och medicinering hur mycket kan det förklara ökande övervikt i samhället?

Erik Hemmingsson: En ganska betydande del skulle jag tro eftersom fler och fler medicineras mot psykisk ohälsa.

LB: Vad är lösningen på dagens och morgondagens fetmaepidemin?

Erik HemmingssonMinska skräpmaten, få matjättarna att ta ansvar, att bygga om samhällen så att det blir lättare att röra på sig, minska stressen och inte minst reducera klyftorna, ge alla barn en bra start på livet dvs ökat stöd till familjer, och få sjukvården att arbeta mer förebyggande.

Owe: Min uppfattning är att socker triggar hungerskänslan! Vad anser du?

Erik Hemmingsson: Absolut, 100%, det är därför vi behöver komma åt läsken, med mera.

Nicolas: Hur vet man om man har farlig bukfetma? Jag har blivit lite rund om magen men är inte särskild överviktig. Har hört att man kan vara smal men ändå bära på farligt bukfet.

Erik HemmingssonAtt mäta midjan ger en bra indikation på risken med det fett man har.

Sten: Hej Erik! Jag slutade röka och gick upp i vikt, 15 kg på 2 år. Även om mitt mönster av träning och ätandet inte har förändrats, jag äter aldrig ”skräpmat”, äter nästan inget bröd och kött. Är det den globala uppvärmningen? (Skojar, men allvarligt, vad är problemet?) Tack, MVH Sten

Erik Hemmingsson: Svårt att avgöra i enskilda fall, men kan bero på ämnesomsättningen, och inte minst stress kan leda till ökad fettinlagring.

Julia: Hej! Jag är en tjej som har väldigt svårt för att gå ner i vikt. Hur kan man gå ner i vikt utan att behöva träna ihjäl sig och sluta äta riktig mat?

Erik HemmingssonTycker att det viktigaste är att leva i balans, och inte alltid försöka gå ner i vikt så mycket. Kroppen har bra sätt att ”försvara” sig på nämligen. Fokusera på naturlig mat och rörelse.

TK: Hej, vi är två överviktiga föräldrar till ett fyraårigt barn. Då en av oss även varit överviktig som barn funderar vi mycket på hur vi kan undvika att vårt barn drabbas. Finns det några generella råd kring barn, övervikt, mat, motion? Att få ett barn att äta ”nyttigt” är ju inte alltid så lätt och innebär en del tjat kring maten (= negativa associationer till mat?), men låter man barnet bestämma själv blir det bara mackor och fil :-/

Erik Hemmingsson: Att äta naturlig mat, minska sockret speciellt, och röra på sig regelbundet är hörnstenarna. Det är viktigt att sätta vissa gränser utan att det blir tråkigt, en svår balansgång.

Nane: Vi håller en ganska strikt diet på vår 12-åring ändå väger han lika mycket som mig och har en stor fet mage. Upplever inte att vi får stöd i detta. Har sökt hjälp hos läkare och dietister. Han är inte den som rör sig så mycket men svårt att pressa en osäker tonåring som är socialt utsatt. Vad kan vi mer göra? 

Erik HemmingssonSvår situation, det gäller att inte tjata och pressa för mycket, utan att vara förstående i första hand. Våra kroppar ser olika ut, och vissa har lättare att gå upp i vikt än andra.

Chris: Hur ska medmänniskor, vänner och familj stödja och hjälpa utan att stigmatisera och stjälpa en överviktig vän/familjemedlem?

Erik Hemmingsson: Tycker att inslaget gav väldigt bra information om hur man kan undvika stigmatisering. Vi fäster ofta lite väl stor betydelse på vikten och utseendet, vi är alla unika här. Vi ska inte döma.

Katarina: Har detta med fetma blivit en klassfråga eller ser ni att problemet har ökat i alla ”grupper” i samhället?

Erik HemmingssonSolklar klassfråga, speciellt i dag. Det är därför vi behöver förebygga mer i utsatta områden.

Ebba: Hur många gånger i månaden är det rimligt att äta skräpmat? 

Erik Hemmingsson: Den gränsen får man sätta själv, och beror på vad man definierar som skräpmat. Bäst att gradvis fasa ut skräpmaten helt och hållet.

Jan skog: Du pratar inte mycket om fetma operationer som ett sätt att handskas med övervikt, varför?

Erik HemmingssonDet kan vara motiverat i vissa svåra fall, men det är inte en lösning på problemet, det vill säga på samhällsnivå vilket är mitt fokus. Vi måste åtgärda orsakerna.

Henrik: Hej var skall man vända sig i dag för att få hjälp om vänner lider av övervikt och man vill hjälpa? Jag tänker inte enbart på viktväktare utan mer hjälp för ätstörning och det beroendet? 

Erik Hemmingsson: Inte alltid så lätt att hjälpa andra här, men bra terapeuter och psykologer känns som det man bör pröva först.

Jens: Vad är naturlig mat enligt din mening? Gärna några exempel.

Erik HemmingssonMat som inte är processad, det vill säga fri från tillsatser som socker, salt och fett. Helst mat som frukt, grönsaker, nötter, etc.

Henrik: Vad bör sjukvården erbjuda som förebyggande åtgärder?

Erik Hemmingsson: Dels förebyggande insatser, dels bättre behandling. Det innebär långvarig hjälp med att främja goda mat- och motionsvanor, stresshantering, psykologhjälp, fysisk aktivitet på recept, det vill säga fokus på en sund livsstil.

Kim: På många skolor får barn sitta med Ipads och mobiltelefoner på rasterna. Många vill egentligen ut och leka. Men väljer som kompisarna att sitta inne och spela. Är det inte något hela Sveriges skolor borde ta tag i? 

Erik HemmingssonSjälvklart, och det vet de om. Eftersom vi även har skolplikt i Sverige är det extra viktigt att skolorna ger våra barn alla möjligheter som finns att röra på sig, och äta bra och balanserad mat.

Erik: Varför tycker du att politiker ska ta tag i problemen med fetma? Om vissa väljer att äta mer energi än de förbränner, är inte det deras eget problem/val?

Erik Hemmingsson: Nej, tycker inte det. Fetma och fettinlagring beror på mycket mer än de kalorier du stoppar i dig. Ingen vill vara överviktig. Våra politiker behöver hjälpa alla medborgare, oavsett klass, att leva sunt, det vill säga äta sunt och röra på sig, men så ser det inte ut. Det handlar om våra barns framtid och hälsa, våra politiker måste agera.

Sven: Varför kan inte staten ta sitt ansvar? Ta bort skadligt fett ochsocket i prossesad mat. Sätt varningstext och bilder på godis som man gör på cigarettaskar.

Erik HemmingssonBra fråga. Hittills har det inte hänt mycket, och det Gabriel Wikström sa i dag tyder på att inte mycket kommer hända framöver heller.

Carl: Är socker den enda boven i dramat?

Erik Hemmingsson: Nej, men det är en av de största. Socker är inte nödvändigt på något sätt, och det leder till så många problem. Inte bara fetma/diabetes utan även karies, med mera. Men även annan skräpmat är också en stor orsak, det vill säga processad mat. Andra viktiga faktorer är stressen och klasskillnaderna som driver epidemin.

Åsa: I vilken ålder börjar barn få matvanor? Vid 4 års ålder känns de flesta barn normala, därefter kan de lätt lägga på sig, eller har jag fel?

Erik HemmingssonResan mot fetma och övervikt börjar ofta i väldigt tidiga år, och kan ofta utläsas från tillväxtkurvorna på BVC. Matvanor grundläggs absolut tidigt i livet, det är därför det är så viktigt att ge stöd till familjer i lite mer utsatta områden så att även dessa barn ges bra möjligheter att äta sund och bra mat. Ju tidigare vi hjälper desto bättre!

Erik Hemmingsson: Tack för alla frågor och engagemang! Skriv gärna på vårt upprop (http://upprop.nu/DWXI) så kan vi förhoppningsvis se lite mer action från våra politiker framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.