Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vännens oro – får inte tag på svenska familjen i Gaza

Publicerad

För några månader sedan flyttade Hani Altataris kompis från södra Sverige till Gaza tillsammans med sin familj. Nu har han inte hört från dem på en vecka.

– Man tänker att personen kanske är död helt plötsligt. Det är jättejobbigt, säger han.

En småbarnsfamilj flyttade tidigare i år tillbaka till Gaza, efter att ha varit bosatta i Sverige i flera år. Båda föräldrarna har varit verksamma som läkare i södra Sverige, men nu får pappans kompis Hani Altatari inte tag på sin vän.

– Jag har försökt och försökt på alla olika sätt men det gick inte. Det är en person man känner och efter en dag eller en timme så finns ingen kontakt alls. Man tänker att personen kanske är död helt plötsligt. Det är jättejobbigt, säger han.

Berättar om sista samtalet

I sitt senaste samtal med vännen i Gaza hördes bomberna falla utanför. Då berättade han hur han hanterar de nattliga flygangreppen mot Gaza.

– Det enda han kan göra är att kasta sig själv på sina barn för att skydda dem, så han kan bli skadad och inte dem, säger Hani Altatari.

SVT har sökt Utrikesdepartementet, som i nuläget inte har några uppgifter att lämna om Hanis väns famlj.

Har familj i Gaza

Hani Altatari är själv från Gaza och har mycket vänner och familj i regionen, som nu förvandlats till en krigszon. Han berättar att det är svårt att få kontakt med nära och kära som befinner sig på Gazaremsan, något som påverkar honom psykiskt.

– Jag mår inte bra alls. Det är inte bara på grund av min kompis men jag är själv därifrån och jag känner väldigt många där, bland annat min familj, säger han och tillägger:

– Man vet aldrig, varje sekund räknas. Jag ringer hur många som helst för man vet aldrig. Kanske kan det bli sista gången.

Hör om kompisens berättelse inifrån Gaza i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.