Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, och Hans Brun, forskare inom terrorism. Foto: SVT

Hans Brun: ”Skickar en väldigt tung signal”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fastställde Hovrätten för Västra Sverige domen mot 30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan Mostafa Al-Mandlawi. De dömdes till livstids fängelse för terroristbrott.– Att stå och hugga halsen av folk för att inskärpa rädsla och i en fanatisk ideologisk övertygelse, om inte det räknas som terror, då vet jag inte vad terror skulle vara, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, till SVT Nyheter.

Enligt hovrättsdomen deltog Al Amin Sultan och Hassan Mostafa Al-Mandlawi på ett sådant sätt som anses vara tillräckligt för att de ska betraktas som gärningsmän. Syftet med morden har varit att injaga allvarlig fruktan hos de som inte har samma åsikt som gärningsmännen, menar hovrätten.

– Det är väldigt bra. Bra att domen höll och att man argumenterar på samma tunga sätt. Och att symboliken i både livstid och terrorbrott kvarstår. Man måste nämna saker vid dess rätta namn, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, till SVT Nyheter.

Terrordömda göteborgare

”Skickar en väldigt tung signal”

Handlingarna fångades på film och anses av hovrätten vara tillräckligt allvarliga för att det inte ska spela någon roll om filmen inte har visats för andra i propagandasyfte. Terrordåden i sig har skadat Syrien tillräckligt, menar hovrätten, något som Mona Sahlin håller med om.

Hans Brun, forskare inom terrorism, tycker också att domen är bra.

– På brottsplatsen använder de sig av begrepp som ”otrogna” till exempel. De går in för att skicka den signalen. Det här är inte bara den traditionella typen av krigsförbrytelser som faller in under folkrättsbrott. Här har man lagt till ytterligare en ideologisk och politisk dimension, säger han.

Att man upprätthåller det i hovrätten är oerhört värdefullt, tycker Hans Brun.

– Det sätter lite mer stadga i den svenska lagstiftningen och det skickar en väldigt tung signal ut i systemet.

Här är de viktigaste händelserna i fallet

23 juli 2015: Två män från Göteborg, 30 och 32 år gamla, grips och häktas dagen därpå misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien 2013. En tredje man häktas i sin frånvaro, senare uppgifter i medier gör gällande att han dödats i strider i Syrien.

30 juli 2015: Den 32-årige misstänkte släpps på fri fot efter att rätten beslutat att hans funktionshinder gör att han inte kan försvåra utredningen.

23 november 2015: Åtal väcks i Göteborgs tingsrätt. I ett beslagtaget videomaterial syns hur två fångar får sina halsar avskurna. Två män som i videon har maskerat sig med scarf och huva har av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, bedömts att med ”extremt stor säkerhet” vara de två åtalade.

14 december 2015: Männen döms mot sina nekanden till livstids fängelse för terroristbrott. Tingsrätten väljer att gå på åklagarens linje och döma enligt lagen om terroristbrott, snarare än brott mot folkrätten.

Straffet på livstids fängelse kritiseras av 32-åringens advokat, eftersom en skottskada i huvudet gjort att 32-åringen är funktionshindrad.

23 december 2015: Beslut om att flytta hovrättsförhandlingarna till Stockholm. Domaren i tingsrätten blev i januari chef för Hovrätten för Västra Sverige, och därmed ansågs risk för jäv finnas.

12 januari 2016: Åklagaren meddelar att ytterligare tre män identifierats i avrättningsvideon. Totalt är därmed sex svenskar från Göteborg identifierade. Tingsrätten häktar männen i deras frånvaro. Enligt uppgifter i sociala medier har de dödats i strid.

1 februari 2016: Målet skulle ha prövats i hovrätten, men förhandlingen sköts upp efter begäran från 30-åringens advokat att få mer tid att granska bildbevis.

8 mars 2016: Hovrätten planeras att starta. Särskilt rubriceringen terroristbrott anses bli en viktig fråga för prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet