Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälften är kvinnor, hälften är män. Men genomsnittsåldern är 62 år. Här är fakta om nämndemännen som representerar Sverige i rättssalen.. Foto: SVT

Här är den genomsnittliga nämndemannen

Publicerad

Nämndemännen har lika stor makt som juristdomaren i en förhandling. De ska finnas med i rätten som en representation av den svenska befolkningen. Men hur väl speglar nämndemännen egentligen befolkningen, och vilka är de?

SVT Nyheter har kollat Domstolsverkets siffror över Sveriges omkring 8 500 nämndemän för att ta reda på det.

Se klippet ovan för att få svaret.

Nämndemän

  • Det finns cirka 8 500 nämndemän i Sverige. De dömer tillsammans med juristdomare i allmänna domstolar (tingsrätt och hovrätt) och i förvaltningsdomstolar (förvaltningsrätt och kammarrätt).
  • Systemet med nämndemän har gamla anor och syftet med att ha lekmän representerade i domstolen är bland annat att allmänheten ska få insyn i domstolarnas verksamhet.
  • Nämndemännen utses vart fjärde år, efter de allmänna valen. Det är de politiska partierna som finns representerade i kommun – och regionfullmäktige som nominerar nämndemännen till fullmäktige.
  • De som blir nominerade behöver inte själva vara medlemmar i ett parti, men i praktiken har 95 procent av nämndemännen en partitillhörighet.
  • Även om nämndemän utses av de politiska partierna, så är själva uppdraget opolitiskt. Nämndemän får inte driva politiska åsikter i domstolen och ska inte heller låta sig påverkas av egna värderingar.

Källor: Sveriges Domstolar/Domstolsverket och Nämndemännens riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.