Under debatten fick några av kandidaterna problem med att trycka på sina röstknappar, en av dem var Jonas Sjöstedt (V). Foto: SVT

Här är höjdpunkterna du inte får missa från SVT:s stora slutdebatt inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Krigen i Ukraina och Gaza, migration och eventuella samarbeten i parlamentet var några frågor där det hettade till under fredagens debatt.

Här är några av höjdpunkterna du inte får missa från SVT:s stora slutdebatt inför EU-valet.

Så var slutdebatten inför söndagens EU-val

Under den två timmar långa debatten hann toppkandidaterna debattera flera EU-frågor en sista gång innan valet på söndag.

Eventuellt samarbete med ytterhögern

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé fick frågan om hans parti kan tänka sig att samarbeta med ytterhögern om de vinner mark i parlamentet, vilket opinionsmätningarna pekar på.

– Vi kommer inte ha ett samarbete med Rysslandsvänliga partier, det tycker jag är viktigt med tanke på den situation vi har i Europa, sa Tobé.

Charlie Weimers (SD) menade att det skulle kunna bli aktuellt att samarbeta med partier som SD inte är överens med gällande stödet till Ukraina, om de kan få igenom sakfrågor som exempelvis migration.

Något som Heléne Fritzon (S) reagerade på och kallade ”extremt allvarligt”.

Kriget i Ukraina och Gaza: ”Ni borde skämmas”

På agendan stod även frågor som rör EU:s utrikes- och säkerhetspolitik med fokus på kriget i Ukraina och Gaza.

En ordväxling uppstod mellan KD:s Alice Teodorescu Måwe och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i en debatt om hur EU kan få stopp på krigen.

Flera emot migrationspakten

SD, V och MP enades i att vara emot migrationspakten.

– Vi har stora problem med vår migrationspolitik i EU och vi behöver ordning och reda. Den här migrationspakten löser inte problemen, sa Alice Bah Kuhnke (MP).

Knappstrul

Flera toppkandidater hade svårt med knapparna i röstandet om Euro-frågan under debatten, bland annat Liberalernas Karin Karlsbro och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Ni lurade mig här, säger Karlsbro skämtsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet