En dosa snus blir omkring en krona dyrare och avgiften för högskoleprovet höjs med 100 kronor efter årsskiftet. Men plånboken påverkas på fler sätt än så efter årsskiftet. Foto: Paul Wennerholm, Gunnar Lundmark/SvD och Janerik Henriksson/TT

Här är några av de nya lagarna som trätt i kraft 2023

Uppdaterad
Publicerad

Höjd pensionsålder, dyrare alkohol och tobak samt krav på att chippa och registrera katten. Det är några av de många lagar och förordningar som trädde i kraft vid årsskiftet.

Alla som äger en katt måste se till att den är id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket, enligt en ny lag. Det ska snart gå att göra på nätet via myndighetens nya e-tjänst.

Rätten för äldre som har en anställning och vill fortsätta jobba kan nu göra det till den dag man fyller 69 år (se fler pensionsförändringar i faktarutan). För dem som bor i bostadsrätt införs bland annat nya regler för ombyggnad och renovering.

Den nya, uppmärksammade spionerilagen träder också i kraft.

Dyrare alkohol och tobak

Skatten på alkohol höjs. En flaska vin blir 1,30 kronor dyrare, en stor burk starköl nästan 50 öre dyrare och en kvarting sprit en krona dyrare.

Även skatten på tobak höjs. En dosa snus eller ett paket cigaretter blir omkring en krona dyrare.

Samtidigt sänks tv- och radioavgiften, då avgiftsintäkterna de senaste två åren varit högre än beräknat. Avgiften blir som högst 1 300 kronor per person och år.

Vissa ersättningar och bidrag som höjdes tillfälligt under pandemin ligger kvar på den högre nivån även 2023. Det gäller arbetslöshetsförsäkringen, aktivitetsstödet och det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag.

Studenter påverkas

De som har studielån får hädanefter betala ett mindre påslag på räntan, för att finansiera statens kreditförluster och studielån. De kompenseras för de höjda årsbeloppet genom en möjlighet att förlänga återbetalningstiden.

Högskoleprovet blir dyrare att göra. En förordningsändring gör att anmälningsavgiften höjs, från 450 kronor till 550 kronor.

Från och med i höst får den som skriver provet också räkna med att bli kontrollerad vid in- eller utpassering till och från lokalerna. I första hand genom metalldetektor. Syftet är att undvika fusk.

Skrotad klimatbonus

Klimatbonusen för köp av nya bilar har avskaffats, men går fortfarande att få för alla som köpte eller beställde en innan den 8 november 2022 (mer i faktarutan). Det gamla systemet för reseavdrag för resor till och från jobbet blir kvar, efter förslag från den nya regeringen.

Från och med i år blir det även straffbart för den som övningskör att inte medföra identitetshandling. Den som försöker fuska vid olika prov hos Trafikverket kan dessutom stängas av från att skriva prov under ett eller två år.

Mer om några av lagarna

Pensionsförändringar: De över 65 år som fortsätter att jobba kan få sin skatt sänkt från årsskiftet.

Samtidigt höjs den lägsta åldern för att ta ut inkomstgrundad ålderspension från 62 till 63 år. Den lägsta åldern för att få garantipension höjs från 65 till 66 år.

Klimatbonusen: Om den nya bilen ställs på i vägtrafikregistret efter den 1 januari 2023 kommer högsta klimatbonusen för rena elbilar uppgå till högst 50 000 kronor. För laddhybrider, som släpper ut högst 30 gram koldioxid per kilometer, kan klimatbonusen uppgå till högst 10 000 kronor.

För bostadsrättsägare: Det ska bli mer tydligt när det krävs tillstånd från styrelsen att genomföra ombyggnationer och renoveringar.

En nyhet är också att den som är missnöjd med styrelsens beslut ska kunna begära att hyresnämnden prövar frågan. I dag avgörs sådana tvister genom kostsamma processer i allmän domstol.

En annan nyhet är att en olovligen utförd ombyggnadsåtgärd ska kunna leda till att bostadsrätten förverkas.

För de som funderar på att köpa nyproducerad bostadsrätt – som ännu inte är färdigbyggd – stärks rätten till bättre information om förhandsavtalet och dess risker. Den beräknade tiden för upplåtelse av bostadsrätten, som anges i förhandsavtalet, får inte omfatta mer än tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.