I år finns det enligt Martin mycket för en statsvetare att grotta ner sig i. Inte minst med tanke på sociala mediers betydelse.
Han har doktorerat i ämnet och studerade ur det perspektivet valrörelsen 2010, men mycket har hänt sedan dess.
– Då pratade man om det stora bloggvalet. Twitter eller Facebook var inte så stort i politiken, då var det de stora bloggarna som gav politikerna möjlighet att utveckla sina egna tankar och visioner.
Mycket har hänt på fyra år
Det som sedan hänt har enligt Martin skapat stora möjligheter för politiker att direkt interagera med sina väljare. Samtidigt har väljarnas vaksamhet ökat.
– Vi väljare har fått upp ögonen för hur sociala medier används på sätt som vi inte alltid tycker om, till exempel att skräddarsy budskap till enskilda grupper. Det kanske finns en större sund, kritisk inställning till hur sociala medier används politiskt.
Dyrt med låsta dörrar
Det som händer efter valnatten lär bli intressant att studera, konstaterar han. Fler blocköverskridande samarbeten, som redan idag finns på flera håll i landet, kan bli aktuella liksom uppluckrade gränser mellan blocken, enligt Martin.
– Valrörelsen sker inför vetskapen om att vi sannolikt får ett väldigt komplext parlamentariskt läge efter valet. Det kan vara kostsamt att skapa konflikter mellan partier som skulle kunna stänga dörrar efter valet. Det tror jag kommer prägla den här valrörelsen på riksplanet.