Grönt
Baljväxter, såsom bönor, linser och ärter, är grönmarkerade. Anledningen är att de är resurssmarta och produktionen har låg klimatpåverkan. Vegokött och bönbiffar klassas också som bra val. Svenska gurkor och tomater, både ekologiska och icke-ekologiska, får grönt ljus tack vare att Sverige i huvudsak använder förnybara bränslen när dessa odlas.
– De här är produkter som man helst ska basera sina måltider på för att det är mer hållbara val sett till de aspekter som vi bedömer utifrån, säger Anna Richert, senior matexpert WWF.
Gult
Spannmål anses i stort sett vara klimatsmarta. Detta med undantag för ris, quinoa och sötpotatis, som är gulmarkerade. Ris har nämligen förhållandevis hög klimatpåverkan och kräver stora mängder vattnen vid odling. Att det är gulmarkerat betyder dock inte att du måste hålla dig borta från det helt och hållet, utan att du i stället kan ersätta det med någonting annat emellanåt, som till exempel matgryn. Men det finns andra vägar att gå för att få i sig sin favoritkolhydrat.
– Om du ändå vill äta ris eller quinoa kan du titta efter de ekologiska varianterna, eftersom dom får grönt ljus.
Orange
För den som är van vid att knapra på en näve nötter kommer ett tråkigare besked. Flera sorters nötter, kokos, avokado, banan och dadlar får nämligen orange ljus på grund av risken för förlust av biologisk mångfald eller att de kan ha en hög påverkan på vattenresurserna. Ett alternativ kan i stället vara de ekologiska varianterna, som får gult eller grönt ljus.
– Även här finns alltid ekologiska alternativ att välja på som får bättre bedömning. Man kan med fördel tänka att man kan använda dom här produkterna sällan, som en lyxprodukt och som krydda, säger Anna Richert.