Handelsplatser
En utvidgad förordning för nedstängning av fler verksamheter kommer att möjliggöra en bredare nedstängning av samhället. Verksamheter som omfattas är samtliga handelsplatser: köpcenter, varuhus, gallerior, butiker. Det finns undantag för till exempel livsmedelsbutiker, apotek och vårdcentraler som ligger i gallerior.
– Den här typen av åtgärder är extremt ovanliga. Begränsningar av fri- och rättigheter utöver vad som redan finns i befintlig lagstiftning i så här stor skala har vi nog inte skådat i Sverige på väldigt länge, kanske inte sedan andra världskriget, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet
Förordningen omfattar även serviceinrättningar där det är svårt att hålla avstånd, som till exempel frisör- och massagesalonger.
Redan i dag har regeringen avsatt pengar till företag som kan tvingas stänga, men stödet måste godkännas av EU-kommissionen och röstas igenom i riskdagen innan det kan bli verklighet.
Museer och konsthallar
Museer och konsthallar rekommenderas att öppna upp på ett säkert sätt. Verksamheterna, både privata och offentliga, ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Många har redan delvis öppet, men nu gäller det alltså för alla museer och konsthallar i hela landet.
Nöjes-, djur- och temaparker
Nöjesparker, djurparker och temaparker ska omfattas av ett mer enhetligt regelverk, och verksamheter som till exempel djurparker, som inte haft några begränsningar, ska få samma begränsningar som nöjesparker.
– Som jag har tolkat det ges Länsstyrelserna befogenheter att ta vissa beslut som gäller lokalt, och nu ges även kommunerna möjligheten att införa restriktioner som gäller endast i en viss kommun. Det verkar som att man strävar efter en decentralisering, att beslut ska kunna fattas mer lokalt utifrån hur smittskyddsläget ser ut lokalt. Kanske blir det mindre av nationella restriktioner och rekommendationer än vad vi har sett tidigare, säger Joakim Nergelius.
Träning
Gym, sport och badanläggningar kan behöva hålla lokaler stängda för allmänheten.
Restauranger
Restauranger och serveringsställen kan behöva hållas stängda med undantag för avhämtning och leverans. Även festlokaler och platser för privata sammankomster påverkas.
– Vi vet inte i vilken utsträckning till exempel kommuner eller Folkhälsomyndigheten kommer att använda dessa möjligheter. Egentligen handlar det om att man förbereder sig och har en beredskap för att kunna stänga köpcentrum, museer och särskilda platser. Vi vet ännu inte hur det här kommer att se ut i praktiken, säger Joakim Nergelius.