Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sverigedemokraterna och Alkompis om klippet. Foto: Sverigedemokraterna/Youtube

Här håller Jimmie Åkessons AI-klon tal på arabiska

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna publicerade under torsdagen ett tal av Jimmie Åkesson som översatts till arabiska med hjälp av artificiell intelligens. Nu möts utspelet av kritik från mediehuset Alkompis, som kallar det för ”populism”.

Det arabiska AI-talet publicerades på torsdagen på partiets Youtubekanal. Talet, som är detsamma som Jimmie Åkesson höll på svenska för några veckor, är en uppmaning till de personer som inte anpassar sig till Sverige att återvända till sina hemländer.

I talet säger Jimmie Åkesson bland annat ”Jag tycker inte att du ska vara här. Jag tycker att du allvarligt ska fundera på att flytta någon annanstans. För mig är du inte välkommen i Sverige” på arabiska.

Mötts av kritik

– Man märker att många skrattar, men samtidigt är det ett väldigt allvar i budskapet. Det är en del som har tolkat det här extremt negativt och blivit skrämda av det som sägs, säger Julia Agha.

Hon är vd för mediehuset Alkompis, som gör svenska nyheter på arabiska. Hon menar att talet är ett populistiskt utspel, som inte alls försöker skapa förtroende bland arabisktalande.

Ska marknadsföras utomlands

En del av syftet med AI-talet är att nå en större publik utomlands, enligt Joakim Wallestein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna. Han säger att det är viktigt att de som funderar på att ta sig till Sverige inser att det förmodligen inte kommer vara så lätt.

– Framöver och inom de kommande dagarna kommer vi att börja annonsera ganska kraftfullt mot länder som vi tror att det finns mottagare av det här budskapet i, säger han.

SD nobbar nyheter på arabiska

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att man inte vill att Sveriges Radio ska producera nyheter på bland annat arabiska. Joakim Wallerstein ser dock ingen motsättning i att SD nu själva producerar material på arabiska.

– Arabisktalande har bara fått medias tolkning tidigare, så jag tror att det är en klar förbättring ur demokratisk synpunkt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.