Nyligen greps den ryska medborgaren Alexander Vinnik misstänkt för att ha tvättat 4 miljarder dollar i bitcoin. Foto: SVT/TT

Utpressarna tjänade 300 miljoner på virus

Uppdaterad
Publicerad

Genom en unik kartläggning kan SVT i dag avslöja att de digitala utpressarna som attackerat Sverige har tjänat minst 300 miljoner kronor. Pengarna har betalats ut via en känd penningtvättare med kopplingar till ryska maffian.

”Nu har jag betalat 5.000 kronor. Kan ni snälla låsa upp min dator?”.

Vi hittar meddelandet från en 45-årig man från Skåne i den läckta databas som endast SVT Nyheter och Uppdrag granskning fått tillgång till.

Digital utpressning

Tillsammans med tusentals andra offer som klickat på bluffmejl, som sett ut att komma från bland annat Telia och Postnord, har mannen skrivit till de anonyma utpressarna för att få hjälp att få tillbaka sina filer.

Betalningen har skett i den digitala valutan Bitcoin där alla transaktioner är offentliga och sökbara via internet. Med hjälp av meddelanden från offer i databasen kan vi därför börja spåra hur mycket pengar hackernätverket tjänat.

Hundratals miljoner

Totalt hittar vi 11.093 transaktioner i bitcoin som betalats ut till de digitala utpressarna från offer i 31 länder. Varje enskild lösensumma landar på ett anonymt bitcoin-konto innan pengarna skickas över till ett större uppsamlingskonto som hackernätverket haft tillgång till.

Sammanlagt rör det sig om hundratals miljoner kronor i dagens penningvärde.

– IT-bedrägerier omsätter lika stora summor som narkotikahandeln i Europa i dag, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på Polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

– Nätverk som tidigare jobbat med trafficking och narkotika har nu flyttat över till utpressningsvirus.

Den svenska polisen vet inte exakt var pengarna hamnar men SVT:s granskning visar att lösensummorna landat i Ryssland.

Rysk organiserad brottslighet

Attackerna med utpressningsvirus har styrts från en kommandocentral i Sankt Petersburg. Genom en amerikansk poliskälla får vi också bevis för att betalningarna från offer världen över har förts vidare till växlingsföretaget BTC-E, som länge pekats ut som penningtvättare åt den ryska organiserade brottsligheten.

SVT får se dokumentation som visar att omkring 300 miljoner kronor betalats ut i dollar och rubel i Ryssland till de anonyma utpressarna som står bakom bluffmejlen som sett ut att komma från Telia och Postnord.

Nyligen greps en av grundarna till BTC-E, den ryska medborgaren Alexander Vinnik, på ett lyxhotell i Grekland. Han åtalas nu i USA för att ha tvättat 4 miljarder dollar i bitcoin.

”Nu sitter vi på en guldgruva”

Amerikanska myndigheter har beslagtagit datorer från BTC-E:s server och hoppas nu kunna avslöja vilka som tagit emot de tvättade pengarna. 

Vilket skulle vara ett stort polisiärt genombrott i jakten på de som ägnar sig åt utpressningsvirus.

– Under många år har de skyddats av total anonymitet men nu sitter vi på en guldgruva som vi hoppas kommer leda till många gripanden, säger den amerikanska poliskällan till SVT.

Hur ska man skydda sig? Ställ din fråga till IT-säkerhetsexperten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet