Biskop Johan Tyrberg med prästkrage står utomhus vid Lunds domkyrka en solig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lunds stifts biskop Johan Tyrberg förklarar i klippet varför de inte håller med om skogsutredningens slutsatser. Foto: Otto Johansson/SVT

Hård strid om kyrkans skog – miljö ställs mot ekonomi

Publicerad

Kyrkan måste ta mer hänsyn till miljö och klimat i sitt skogsbruk. Det föreslog en utredning i höstas, och nu är remisstiden slut. Förslagen sågas nu av stiften och de skogsansvariga i kyrkan. Långtgående förslag på mer reservat och hyggesfritt skogsbruk riskerar att hamna i papperskorgen.

– Vår huvudsakliga uppgift är inte att bedriva experimentellt skogsbruk, säger Johan Tyrberg, biskop i Lund.

I september la utredaren Göran Enander fram Kyrkan och skogen, 400 sidor med förslag på ett mer naturnära brukande av kyrkans skogar för att skydda biologisk mångfald och med större klimatnytta. Utredningen sågs av vissa som banbrytande och ett möjligt föredöme för andra skogsägare.

Mer naturhänsyn skulle sänka intäkterna från skogen med 100 miljoner om året de första tio åren enligt utredningen. Det är 0.4 procent av kyrkans intäkter. Men enligt stiften kan det bli tre gånger så mycket. Foto: SVT

Men reaktionen från de skogsanvariga stiftsjägmästarna och Egendomsnämnderna blev stark. De ansåg att kostnaderna skulle bli för höga, att klimatnyttan överskattades och de ville inte släppa makten över hur skogen ska skötas.

– Det är inte bra med det förslag till nationalisering och centralisering som innebär en fjärrstyrning av den skogliga verksamheten i stiften, säger Fredrik Modeus, biskop i Växjö till SVT.

Biskop Fredrik Modéus iklädd vinterrock står utomhus i vintrig park med barrträd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biskop Fredrik Modéus vill att Växjö stift ska få behålla makten över kyrkans skogsmark på lokal nivå. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

”Siffertrixande”

I misstro mot utredningen beställdes ytterligare tre utredningar från Sveriges lantbruksuniversitet, något utredaren Enander kallade ett siffertrixande som satt hela remissprocessen i gungning i ett protestbrev till kyrkans ledning.

Enligt uppgifter till SVT pressade stiften chefer på SLU att göra de alternativa utredningarna trots att man tidigare sagt nej. Det visade även Supermiljöbloggen som granskat striderna kring utredningen.

– Det är klart att det är en organisation som kanske inte har fått så mycket kritik tidigare, utan levt ett ganska självständigt liv inom kyrkan. Då är det klart att man får räkna med kritik, men jag hade nog väntat mig mer blanka vapen och att man skulle diskutera mina förslag istället för att ta fram de här skuggutredningarna, säger Göran Enander.

”Kyrkan bör gå före”

De flesta stift är emot utredningens förslag enligt uppgifter till SVT.

Hör varför Lunds stift är kritiskt i videon ovan.

Men Stockholms stift och tidigare ärkebiskopen Anders Wejryd stödjer utredningen förslag att kyrkan ska gå i täten för ett mer naturnära skogsbruk.

– Jag tycker det är rimligt att kyrkan ska gå före. Det här är en sådan liten andel av kyrkans intäkter. Det blir ett litet besparingsbeting, det kan vi faktiskt klara. Det viktiga i kyrkan är trovärdigheten, och trovärdighet måste få kosta ibland, säger han.

Utredningen Kyrkan och skogen

Göran Enander, f.d. landshövding i Uppsala, fick i uppdrag av Kyrkomötet att utreda hur kyrkans tillgångar i skog, jord och fonder (de så kallade prästlönetillgångarna) på 43 miljarder skulle skötas framöver. Förslagen presenterades i september 2024.

Remisstiden går ut den 25 februari, och höst ska kyrkomötet ta ställning till om kyrkan ska lägga om inriktningen på skogsbruket.

Svenska kyrkan är landets femte största skogsägare och äger lika mycket skog som ytan av både Gotland och Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.