• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Eva Hamilton Foto: Anders Wiklund TT Bild

Hamilton ger sig inte – alla ska betala för tv

Uppdaterad
Publicerad

Eva Hamilton tänker inte ge sig om tv-licensen. Hon vill att alla ska betala för hennes tv- sändningar. De yngre med ”manicker av olika skärmstorlek” ska inte komma undan.

Idag skriver SVT:s vd Eva Hamilton en ledare i interntidningen ”Vi på tv”. Tv-chefen tänker inte ge sig när det gäller tv-licenser. Hon vill att alla ska vara med och betala – också de som tittar på tv på sin läsplatta eller i mobilen.

”Annars riskerar vi att de äldsta så småningom kommer att ta en orättvis stor andel av av notan för public service”, skriver hon.

Medier

Känga till yngre tittare

Hon fortsätter med en känga till yngre tittare.

”Medan de yngre med högre inkomster, som har massor av olika manicker av olika skärmstorlek för att titta på tv och lyssna på radio, inte behöver bidra med ett öre”.

I juni slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att SVT gjort fel när man krävt tv-avgift av alla som har en dator, läsplatta eller mobil att titta på. Tv-avgiften skulle precis som förr betalas av dem som har en tv-apparat hemma.

Många datorägare drog en lättnadens suck och krävde pengarna tillbaka. Hittills har Radiotjänst – som kräver in avgifterna av tittarna – betalat tillbaka 67 miljoner kronor. Ytterligare 10 000 svenskar står på kö för att få pengarna tillbaka.

Skatt, avgift eller vad?

Men det här systemet är ohållbart i längden tror Eva Hamilton. Det säljs fortfarande mycket tv-apparater, men det blir orättvist om tv-ägare måste betala när andra får titta gratis.

Det finns alternativ för tv-avgiften. Tyskland har en hushållsavgift på motsvarande 2000 kronor om året, i Finland infördes en särskild skatt öronmärkt för Public service-aktören YLE och i England villl BBC att alla Play-tjänster ska bli betalningspliktiga.

Övertygad in i märgen

Men Eva Hamilton tycker att det lättaste vore att göra datorer, plattor och mobiler avgiftspliktiga igen.

”För jag är så in i märgen övertygade om att den konstruktionen är vad som tjänar public service bäst, både vad det gäller oberoende från politisk styrning och långsiktighet”, skriver hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet