Snart kan det vara slut på bärandet av kassar från Systembolaget, regeringen vill nämligen att personer i hela landet ska kunna få alkoholen hemkörd. Foto: Anders Wiklund/Christine Olsson/TT

Hemkörning av alkohol blir permanent verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett var du bor i landet ska du nu kunna få alkohol hemkörd från Systembolaget. Det vill i alla fall regeringen, som nu ändrar Systembolagets avtal. Försöket med hemkörning av alkohol blir permanent från första juli.

– Nu kommer det bli möjligt, oavsett var man bor i Sverige, att kunna beställa alkohol från Systembolaget. Man kan hämta den hos ett ombud och möjligheten till hemleverans utökas, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Försöket med hemleverans av alkohol inleddes på hösten 2012 i ett mindre antal orter. Sedan dess har det kommit till fler platser, och nu vill regeringen att hemkört från systemet ska bli en permanent verksamhet.

Införs 1 juli

På regeringssammanträdet förra veckan beslutade man att ändra avtalet mellan staten och Systembolaget för att hemkörningen ska bli en ordinarie verksamhet från 1 juli.

– Det är avtalsförändringen som gör det möjligt för Systembolaget att inte längre ha det här som försöksverksamhet utan en permanent verksamhet i hela Sverige. Det är klart att det byggs ut successivt, men ambitionen är att det ska ges på lika villkor i hela landet så fort som möjligt, säger Lena Hallengren.

”Viktig del för att kunna upprätthålla sitt förtroende”

Regeringen föreslog de här förändringarna i en lagrådsremiss redan i juni förra året. Enligt regeringen är det här ett försök att möta konsumenternas ändrade inköpsmönster.

– Eftersom Systembolaget har en väldigt stark ställning hos svenska folket är det också viktigt att de kan möta de förändrade konsumtionsmönster som vi ser, och då är det här en viktig del för att kunna upprätthålla sitt förtroende och fortsätta bedriva en restriktiv alkoholpolitik, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.