När vi träffar Johanna klockan kvart över sex en decembermorgon på Vasagatan i Stockholm är det mörkt och nollgradigt. Några få cykelpendlare drar förbi i hög fart iförda tajta kläder, utan att bromsa. Hon har en het pappmugg med kaffe i högerhanden, den vänstra håller ihop en blå filt virad om axlarna. Denna natt sov hon i ett tält i skogen i Huddinge.
– Jag fryser jättemycket. Jag har flera jackor på mig, säger hon och visar.
Blir du inte sjuk?
– Jag vill inte bli sjuk. Om jag blir sjuk så dör jag. Jag vet det. Det här är kanske min sista vinter, säger hon för att sedan skynda vidare i jakt på lite värme.
Kavian var hemlös – nu hjälper han andra
Kavian Ferdowsi levde själv cirka tre år som hemlös. Nu hjälper han hemlösa varje morgon via organisationen Hemlösa.se som han startade för tio år sedan.
– När hemlösa blir sjuka av coronaviruset så får de ingen hjälp. De sliter på gatan. Det är annorlunda med vanliga människor som kan vara hemma och ta det lugnt om de blir förkylda, säger han och lägger till att hemlösa som får corona drabbas extra hårt fysiskt.
Organisationen Stadsmissionen har märkt allt fler människor i akut hemlöshet som söker sig till deras verksamheter nu under pandemin. Samtidigt är det många hemlösa som inte vågar sova tillsammans på grund av smittorisken.
Michael har inte sovit i en säng på ett tag.
– I natt var det nattbuss och pendeltåg. Arlanda, Uppsala, Södertälje. Det blir inte så mycket sova. Det får man göra på dagarna om man har några tillfälligheter att göra det på något sätt. För det blir ett jäkla farande på nätterna. Det börjar bli kallt. Så är det, säger han.
”Sover max några timmar”
Magnus, som är i 30-årsåldern och har välansat rödlätt skägg och mustasch, försöker vila några timmar på en bänk på Centralstationen. Mellan två och tre på natten måste han enligt vakterna gå ut.
– Då står jag av, sedan går jag tillbaka och vilar. Vanligtvis sover jag ett par timmar max. Jag är inte van. Det här är tillfälligt, förhoppningsvis, säger han.
Nu är det Michaels tur i frukostkön. Han kör fram rullatorn och får en påse med smörgåsar och några fruktbars som olika företag skänkt.
– Man får ta hand om sig själv så gott det går, säger Michael.