• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En arkitektbyrå har tagit fram en vision för hur den nya skolan skulle kunna se ut, sedan har detaljplanen anpassats efter en del av de åsikter som kommit in Foto: Arvika kommun

Het debatt om ny skola

Uppdaterad
Publicerad

I kvarteret bredvid Centralskolan i Arvika ska det byggas en ny stor högstadieskola. Det vill i alla fall den projektgrupp som tagit fram en ny detaljplan för området. Men placeringen av den nya skolan har skapat debatt och nu blivit en het valfråga.

...Det är för trångt..., det förstör ett gammalt kulturområde..., det blir för mycket trafik... Planerna på att bygga en ny stor skola strax ovanför Centralskolan i Arvika har seglat upp till den hetaste frågan inför valet. När detaljplanen nu under sommaren varit tillgängligt för granskning har ett 70-tal åsikter kommit in.

I kvarteret bredvid Centralskolan vill projektgruppen att den nya högstadieskolan ska byggas Foto: SVT

Framförallt har åsikterna handlat om var den nya skolan ska ligga. Från början fanns en handfull förslag. Den socialdemokratiska majoriteten i kommunen, (S, MP och V) har förordat kvarteret bredvid Centralskolan, medan till exempel Moderaterna föredrar att skolan byggs på Prästängen och Centerpartiet hellre skulle se att den byggs på Vik. Kristdemokraterna och Liberalerna vill liksom den socialdemokratiska majoriteten att skolan byggs centralt.

– Jag kan förstå att många har åsikter. Det är en stor satsning, men visst skulle jag önska att det fanns en större enighet bland politikerna så att vi kunde koncentrera oss på att bygga en bra skola, säger Christan Persman, projektledare för den nya skolan.

Vill ha ny skola fort

Men lärare och annan personal på Centralskolan vill inget hellre än att det byggs en ny skola och det nu.

– Ja, det vore ju gôtt... så fort som möjligt känner jag, säger Pär-Eric Eriksson lärare SV/SO och konstaterar att Centralskolan är sliten och en skola som det lappats och lagats på under en längre tid.

Sent att tycka till

En arkitektbyrå har tagit fram en vision för hur den nya skolan skulle kunna se ut, sedan har detaljplanen anpassats efter en del av de åsikter som kommit in. Men att börja diskutera den nya skolans placering nu är väl sent, tycker rektorn på Centralskolan.

– Eftersom det har varit en process med sju-åtta olika alternativ tidigare, så borde man ha sagt något då istället för att komma på argument nu. Det känns sent. Om man byter placering nu har vi ingen ny skola 2021 som planerat, säger Maria Uppman Fors, rektor på Centralskolan i Arvika.

Från klockan 10 idag finns SVT Nyheter Värmland på torget i Arvika för att diskutera skolfrågan. Kom dit och prata med oss eller gör din röst hörd i vår chatt.

Turerna runt skolplanerna

Arvika kommun genomförde under 2016 en skolutredning i kommunen, bland annat mot bakgrund av att elevunderlaget i kommunen har minskat och att många skollokaler är i behov av renovering. I programmet gavs förslag till ny skolorganisation där en ny högstadieskola byggs för att ersätta kommunens då tre befintliga högstadieskolor. Centralskolan har stora renoveringsbehov och Kyrkeby- och Järvenskolan (den senare har redan stängt) har ett litet elevantal som enligt kommunen gör det svårt att ordna en lämplig organisation. Olika förslag till lokalisering togs fram, bland andra kvarteret Hjorten strax ovanför Centralskolan, två olika områden i hamnen, ett område på Prästängen och ett område på Vik. Efter fortsatta utredningar har kvarteret Hjorten blivit det förslag som förordats och som det nu tagits fram en ny detaljplan till. Om den planerade tidsplanen håller ska den nya skolan står klar 2021.

Källa: Planbeskrivning, Arvika kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet