Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Hög AF-chef anmäls till åklagare för misstänkt brott kring kritiserad tjänst för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

En av Arbetsförmedlingens högsta chefer åtalsanmäls av Statens ansvarsnämnd. Han är enligt nämnden skäligen misstänkt för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel. Bakgrunden är den kritiserade tjänsten Jobskills som ska ta asylsökande närmare jobb, men som stoppades och fick göras om i grunden efter SVT:s granskning.

Webbtjänsten Jobskills skapades på initiativ av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Tjänsten, som kostat över 100 miljoner, ska hjälpa asylsökande att kartlägga sina kompetenser och nå framtida arbetsgivare. Men SVT visade i fjol att Jobskills kunde användas till flyktingspionage, och att Arbetsförmedlingen trots interna varningar och beslut inte gjort någon fördjupad utredning av om tjänsten följde lagen. 

En sådan utredning gjordes först efter SVT:s reportage, och ledde till att tjänsten bantades rejält. Numera möts en asylsökande av uttryckliga varningar på sajten, bland annat avråds man från att registrera sig om det finns risk för förföljelse eller repressalier i hemlandet.

Kritiserade satsningen Jobskills

Visselblåsare anmälde

Tidigare i år fick Arbetsförmedlingen in en anmälan i sitt interna system för visselblåsare, som gjorde gällande att den ansvarige chefen Erik Sandström brutit mot lagen när han låtit arbetsgivare få tillgång till uppgifterna i Jobskills. 

Myndigheten lät en advokatbyrå utreda anklagelserna, och den utredningen kom nyligen fram till att Jobskills vid lanseringen bröt mot offentlighets- och sekretesslagstiftningen. Detta eftersom man inte prövat om de enskilda asylsökande skulle kunna utsättas för några risker när deras uppgifter lämnades ut till arbetsgivare.

Det var emellertid oklart om Erik Sandström bar något personligt ansvar, och därför anmäldes ärendet till Statens ansvarsnämnd, som nu alltså fattat sitt beslut.

Chef över digitaliseringen

Nämnden kommer fram till att Sandström ”i vart fall får anses vara skäligen misstänkt för att i sin anställning ha gjort sig skyldig till brott” mot tystnadsplikten, alternativt tjänstefel. Man anmäler honom därför till åtal hos Åklagarmyndigheten, vilket innebär att det nu blir upp till en åklagare att ta ställning till ett åtal.

Arbetsförmedlingens kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund uppger i en kommentar att ”det är viktigt att det blir klarlagt hur strikt sekretesslagstiftningen är i det här fallet”, och att myndigheten nu avvaktar åklagarens bedömning.

Erik Sandström är vanligtvis direktör för verksamhetsområdet AF Direkt, med ansvar för en stor del av Arbetsförmedlingens digitala satsningar. Han lämnade nyligen den rollen för ett uppdrag i ”Staben för strategisk förändring” som enligt myndighetens pressavdelning ”leder arbetet med att förbereda för reformeringen” av Arbetsförmedlingen.

Fakta: Statens ansvarsnämnd

Statens ansvarsnämnd tar ställning till disciplinärenden mot högre statliga chefer. Man kan bland annat besluta om åtalsanmälan, avskedande eller läkarundersökning med tvång. Mellan 2012 och 2018 har man gjort en åtalsanmälan om året, undataget 2015 (2) och 2017 (5).

Källa: statensansvarsnamnd.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet