hyresgäster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då lever man på vatten och bröd” – hör vad några hyresgäster tycker om Fastighetsägarnas höjning. Foto: SVT

Höga krav på hyreshöjningar döms ut av Hyresgästföreningen

Publicerad

Förhandlingarna om hyrorna har börjat. I år står hyresgäster och hyresvärdar ovanligt långt från varandra. Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15 procent, men hyresgästerna säger tvärt nej.

I ena ringhörnan: Hyresgästföreningen.

I den andra: Fastighetsägarna som representerar stora hyresvärdar.

Fastighetsägarnas första bud är en höjning på 15 procent för nästa år. Det skulle betyda att en hyra på 10 000 kronor i månaden skulle gå upp till 11 500 kronor.

– Det är ett krav som vi absolut inte kan gå med på. Vi har redan fått stora höjningar i flera år, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen.

Hon bor i Tyresö utanför Stockholm och säger att hon har grannar som måste fundera på att flytta om förslaget går igenom.

Hyresgäster drabbas mer

Hon påpekar att hyresgäster ibland har små inkomster och får kämpa med inflation på allt, inklusive höga matpriser.

Samtidigt blir boendet billigare för alla med bostadsrätt nu när räntorna på bolån går ner.

– Det här skapar en obalans i samhället, säger Marie Linder.

Behöver renovera

Marie Linder tycker att det är märkligt om hyrorna ska gå upp när en av fastighetsägarna stora kostnader, räntor på deras lån, går ner. Men Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna, säger att bolagens kostnader gått upp länge och att de inte fått full kompensation.

– Vi driver företag och våra inkomster kommer från hyror. Pengar som vi använder till investeringar i bostäder, renoveringar, underhåll och mycket annat, säger han.

Hundratusentals hyresgäster berörs

Förhandlingarna gäller 2025 och är tänkta att vara klara under hösten. Allmännyttans bolag har ännu inte presenterat sina hyreskrav.

Med en höjning på 15 procent höjs en hyra på 10 000 kronor i månaden till 11 500 kronor. En hyra på 15 000 kronor skulle bli 17 250 kronor.

Förra året krävde de privata hyresvärdarna höjningar på 12 procent, vilka sedan landade på 5,8 procent.

Fastighetsägarna samlar privata hyresvärdar över hela landet och förhandlar för 400 000 lägenheter.

Hyresgästföreningen har totalt 3 miljoner medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.