”Jag är hedrad över att bli nominerad till talman och inväntar nu riksdagens kommande val”, skriver Andreas Norlén i en kommentar till SVT Nyheter. Foto: Tim Aro/TT

Högerpartierna överens – vill att Norlén sitter kvar som talman

Uppdaterad
Publicerad

M, SD, KD och L nominerar moderaten Andreas Norlén till posten som riksdagens talman även nästa mandatperiod.

”Norlén har under sin tid som talman visat att han besitter de erforderliga personliga egenskaper och kvalifikationer som uppdraget kräver”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

Till andre vice talman nominerar partierna sverigedemokraten Julia Kronlid.

”Kronlid är en respekterad riksdagsledamot med lång erfarenhet, bland annat som ledamot av utrikesnämnden”, skriver partierna.

Val 2022

När det gäller tillsättandet av förste vice talman och tredje vice talman meddelar partierna att de tänker lägga ned sina röster för att ”respektera de kandidater som andra partier nominerar till dessa poster”.

”Våra fyra partier delar Socialdemokraternas ambition om att nå bred politisk enighet i valet av talman och vice talmän”, skriver partierna.

”Jag är hedrad”

I och med att M, SD, KD och L utgör en majoritet i riksdagen väntas förslaget godtas i morgondagens omröstning i riksdagen. Detta förutsatt att alla ledamöter håller sig till partilinjen.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver Andreas Norlén:

”Jag är hedrad över att bli nominerad till talman och inväntar nu riksdagens kommande val”.

Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att hon välkomnar högersidans beslut.

”Andreas Norlén har under de gångna fyra åren förvaltat förtroendet väl och har varit en god representant för Sveriges riksdag”, säger Andersson.

Nomineringen av Norlén välkomnas även av C, MP och V. MP och V invänder dock mot nomineringen av Kronlid (SD) som andre vice talman. I ett inlägg på Twitter beskriver partiledaren Nooshi Dadgostar nomineringen som ”helt fel”.

Flest presidieposter till SD

Förutom talmansnomineringarna har partierna också enats om fördelningen av presidieposter, det vill säga olika former av ordförandeskap i riksdagens utskott.

Av de sexton poster som partierna förfogar över tilldelas Sverigedemokraterna åtta och Moderaterna fyra. Kristdemokraterna och Liberalerna tilldelas två poster vardera.

Posterna kan utgöras både av ordförandeposter och vice ordförandeposter. Exakt vilka uppdrag det handlar om återstår att se. Fördelningen i utskotten avgörs först senare av riksdagsledamöterna själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet