Karin Röding, generaldirektör Universitets- och högskolerådet, och Matilda Ernkrans minister för högre utbildning och forskning. Foto: Thommy Tengborg / TT, Jessica Gow/TT

Högskoleprovet ställs in – 70 000 personer drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Högskoleprovet i april ställs in, det har Universitet och högskolerådet beslutat i dag. Nästan 70 000 personer var anmälda till vårens prov.

– Man får helt enkelt vänta till att göra högskoleprovet vid nästa tillfälle, säger Karin Röding, generaldirektör vid myndigheten.

– Det har inte varit ett lätt beslut att fatta eftersom det påverkar enskilda individer.

Något högskoleprov kommer inte att ges våren 2020. Detta är första gången sedan högskoleprovet infördes 1977 som ett provtillfälle ställs in.

Coronapandemin

Vad ska man göra om man tänkt försöka ta sig in på sin drömutbildning via högskoleprovet?

– Man får helt enkelt vänta till att göra högskoleprovet vid nästa tillfälle som vi förhoppningsvis kan genomföra till hösten men det beror ju på hur smittspridningen kan minimeras, säger Karin Röding, generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet.

Provet en andra chans

Karin Röding uppmanar nu till att söka högre utbildning genom betyg.

– Men vi vet ju att det är många som skriver högskoleprovet som lämnar gymnasiet och ser detta som en andra chans och jag kan ju bara beklaga att den här situationen har uppkommit.

Bredda urvalsgrunden

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning konstaterar att beskedet kommer få konsekvenser för universitetens antagningar till hösten.

– Det är klart att vi måste titta på alla möjliga åtgärder för att hur vi ska hantera detta inför höstens uttagningar.

– Man kan fundera på olika ingångar här, exempelvis att bredda urvalsgrunden som handlar om betyg men det här måste vi titta på och analysera mycket noga nu, säger Matilda Ernkrans (S) vid en presskonferens med regeringen under fredagseftermiddagen.

Universitets och högskolerådet har i dagsläget inget svar på frågan om det kan bli aktuellt med återbetalning av anmälningsavgiften på 450 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet