Diagram som visar antalet arbetslösa i Sverige för december månad, med en ökning på 27 000 personer. Till vänster visas siffran 6,6% för 2023 och till höger 7,1% för 2024, med källan Arbetsförmedlingen angiven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet personer utan jobb är fortsatt högt – men Arbetsförmedlingen spår en ljusning inom kort. Foto: SVT

Högsta arbetslösheten på nästan tre år – då vänder det

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska arbetsmarknaden är fortsatt tuff. Antalet personer utan jobb ökade till nästan 377 000 personer i slutet av förra året. Inte sedan januari 2022 har arbetslösheten varit så hög i Sverige, enligt Arbetsförmedlingens siffror.

– Vi ser dock en ljusning nu, säger analysdirektören Eva Samakovlis.

Lågkonjunkturen påverkade arbetsmarknaden tydligt förra året. I slutet av december var cirka 377 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen, vilket är en ökning med drygt 27 000 jämfört med samma period året innan.

På ett år har arbetslösheten stigit från 6,6 procent till 7,1 procent. Det är den högsta nivån sedan januari 2022, enligt Arbetsförmedlingens siffror.

– Hushållens konsumtion har utvecklats svagare än vad vi har förväntat oss, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Ser ljuset i tunneln

Arbetslösheten ökar brett, inom flera grupper och det svaga ekonomiska läget har gjort att det finns färre jobb att söka hos myndigheten.

– Vi ser en kraftig minskning av antalet nyanmälda jobb. Under 2024 publicerades i genomsnitt 100 000 platser per månad, vilket kan jämföras med ungefär 150 000 året innan.

Under de första månaderna av 2025 bedöms arbetslösheten fortsätta stiga. Men arbetsgivarna ser ljusare på framtiden och i takt med att konjunkturen stärks väntas arbetsmarknaden återhämta sig, om än i långsam takt.

– Vår bedömning är att arbetslösheten slutar att öka i vår för att sedan börja minska successivt under hösten, säger Eva Samakovlis.

Skillnaden mellan myndigheters statistik

SCB:s Arbetskraftsundersökningar (AKU) är baserat på enkäter, medan Arbetsförmedlingens räknar antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens statistik över arbetslöshet är helt enkelt de personer som är registrerade som arbetslösa i myndighetens databas. AKU, däremot, hämtar in sin data i en stor telefonbaserad urvalsundersökning som omfattar 29 500 slumpvis utvalda personer varje månad.

Därför är det ofta skillnad mellan SCB:s och Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.