I måndags utökade Bris sina telefontider – tidigare var det endast öppet på eftermiddagar, men nu kan man även ringa på förmiddagar mellan 9 och 12.
– Det är alltid ett högt tryck hos Bris, men det är mer än vanligt nu, och mycket handlar om corona, säger Anna Holmqvist.
– En del är oroliga för hur det ska gå med samhället och vad som händer om skolorna stänger.
”Skolan en trygg punkt”
Hur tror du att barn som har det trassligt hemma påverkas om för- och grundskolor stänger?
– För många är skolan en trygg punkt och de barnen skulle bli extra utsatta om de blev isolerade med sin familj. Särskilt med tanke på att det är en tid där många vuxna är stressade och oroliga, till exempel för sin ekonomi och sitt jobb.
Ökat tryck även internationellt
Har ni märkt av ett ökat tryck tidigare, i samband med andra större händelser?
– Ja, till exempel efter terrordådet på Drottninggatan var det många som ringde, men det är ännu högre tryck nu. Coronaviruset berör alla barn, säger Anna Holmqvist.
– Även våra systerorganisationer i andra länder upplever ett ökat tryck just nu.
Fem tips till oroliga barn från Bris
1. Prata med en bra vuxen
Berätta hur du känner och vad tänker.
2. Gör vanliga saker
Om du känner dig mycket orolig är det bra att försöka göra sånt som du mår bra och känner dig lugn och trygg av. Var inte ensam, var med någon du känner dig trygg med.
3. Välj bort
Det är inte lätt att undvika information om coronaviruset men om du märker att du blir väldigt orolig av att titta på nyheterna, försök då att låta bli att se eller lyssna på sånt som gör dig mer rädd. Om någon pratar om sånt som gör dig rädd gå därifrån eller be hen sluta. Du kan själv välja vad du vill lyssna på.
4. Tänk på vuxna jobbar för att stoppa spridningen
Det är en stor nyhet för att det är något ovanligt som har hänt men det är också för att det är så många vuxna i samhället som jobbar för att hitta en lösning. Det kan vara skönt att veta att många experter arbetar för att stoppa smittspridningen och för att utveckla vaccin.
5. Hör av dig till Bris
Du kan ringa, chatta eller mejla med en kurator på Bris för att få prata om din oro med en vuxen.
Källa: Bris.se