• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hon avgick för att rädda chefen – nu berättar ex-ministern om telefonsamtalet till Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Hon tvingades avgå som minister för att rädda kvar Stefan Löfven – i knappt fyra månader. Nu berättar Jennie Nilsson (S) om när hon förstod att loppet var kört.

– Jag är väldigt bra på att gilla läget, säger hon i en intervju i Politikbyrån.

Magdalena Andersson valdes till statsminister med en rösts marginal. Under onsdagsmorgonen röstade 174 ledamöter rött för Magdalena Andersson, hennes seger balanserade således på en knivsegg.

Ytterligare en nej-röst hade stoppat den socialdemokratiska partiledaren från att ta över Rosenbad (bara timmar senare tvingades Magdalena Andersson dock att avgå).

Politikbyrån

Lika jämt var det i somras, när landsbygdsminister Jennie Nilsson valde att avgå för att kunna rädda Stefan Löfven.

– Jag kan räkna och jag visste att det kunde handla om en enda röst i det läge som uppstod. Jag gjorde en analys av läget och landade i att jag inte hade något alternativ, säger Jennie Nilsson i Politikbyrån och tillägger:

– Hade jag inte avgått hade ju hela regeringen fallit så det är ju inte så att det fanns ett alternativ där jag var kvar som minister.

”Lite surt”

Hur kändes det att avgå?

– Det är klart att det på ett sätt är lite surt, man har jobbat väldigt hårt för att man ska leverera politik som är bra och som man tror på. Å andra sidan var det ett väldigt enkelt beslut givet det läge som uppstod när Januariöverenskommelsen föll.

– Allting handlade om en röst och vi hade en plats i riksdagen som vi inte kunde garantera var fylld med mindre än att jag fyllde den själv. Men jag är väldigt bra på att gilla läget.

Jennie Nilsson berättar att det var hon som ringde Stefan Löfven och meddelade att hon var lösningen på den gordiska knut som uppstått i riksdagen i samband med riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtzs (S) sjukskrivning.

– Alltså jag konstaterade det här först av alla tror jag. Jag var den som hade ögonen på den här bollen först så det var faktiskt jag som kontaktade Stefan och sa: ”så här läser jag läget och så här bedömer jag att jag måste agera”.

”Han var tacksam”

Hur reagerade han?

– Han var tacksam, dels över att jag själv hade kommit fram till det här men så klart också för att det var så givet för mig.

Känns det skönt att inte vara minister längre?

– Det finns upp- och nersidor med allt så klart. Man jobbar inte lika intensivt och är inte lika offentlig, vilket jag kan tycka är jätteskönt om jag ska vara ärlig.

– Å andra sidan äger man inte ett politikområde och en dagordning vilket man gör som minister. Det kan jag sakna.

Se kvällens kvällens avsnitt av Politikbyrån – ”Ny demokrati?” – på SVT Play klockan 19.30 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet