Flera kommuner betalar så dåligt för hemtjänsten att personalen i de privata företagen tvingas jobba delar av arbetsdagen gratis. Ewa kunde jobba i tolv timmar men bara få betalt för sju av dem.
– De lurades, därför slutade jag, säger Ewa till SVT Nyheter.
”Sa att de inte hade råd”
Hon berättar att hennes arbetsgivare, ett privat hemtjänstbolag, inte gav henne någon lön för den tiden det tog att ta sig emellan de äldre.
– Arbetsgivaren sa att det är kommunen som har dåligt med pengar och inte har betalat henne, därför kunde hon inte betala mig, säger Ewa.
Tidningen Kommunalarbetaren har granskat den privata hemtjänsten i ett antal Stockholmskommunen. Kartläggningen visar att kommunernas ersättningar i flera fall lett till en dumpning av de anställdas arbetsvillkor.
– Arbetet handlar om att ge omsorg och service till äldre som bor hemma i sina bostäder och arbetet kräver att man förflyttar sig mellan ett antal platser. Självklart ingår det i arbetstiden och ska vara betalt, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.
”Helt orimliga förutsättningar”
Den låga ersättningen har gjort att flera hemtjänstföretag sagt upp sina avtal med dom kommuner som betalar allra sämst. Aleris, Carema, Blomsterfonden och Förenade Care har alla flytt kommuner i Stockholmsområdet.
HSB Omsorg har under det senaste halvåret sagt upp sex hemtjänstavtal, eftersom att de inte kan säkra kvalitén utan mer pengar.
– Jag kan ge ett exempel där vi har en insats på fyra minuter, där vi ska verkställa att komma till kunden och koka ett ägg. Vi får ersättning för fyra minuters arbete. Då ska vi hinna komma in, hälsa på kunden ta av oss ta fram ingredienser, koka ägget och sedan avsluta besöket. Då kan vem som helst inse att det blir ett väldigt löskokt ägg. Med det vill jag visa på att det är helt orimliga förutsättningar för vår personal, säger HSB Omsorgs vd Karin Thalén.
SKL: ”Handlar om planering”
Sveriges kommuner och landsting menar att ersättningen ska täcka hela arbetet, inklusive restid – men att det handlar om företagens planering.
– Om nu företagen tycker att det är för låg ersättning bör man inte finnas i den ersättning, eller säga ifrån. Är det så att kommunen upplever att flera entreprenörer lämnar och man har svårt att få företag som finns inne, så bör man se över om ersättningen är för låg, säger Annika Wallenskog, SKL.
Ewa heter egentligen någonting annat.
Se hela nyhetsinslaget i videon högst upp i artikeln.