• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Man känner sig förnedrad, säger Margit Söderqvist, när hon läser sitt pensionsbesked. Foto: SVT

Hon måste klara sig på 7.500 i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Varannan kvinna som går i pension i år får klara sig på mellan 5.000 och 10.000 kronor i månaden. Trots detta är pensionärerna knappast i fokus för valdebatten.

Margit Söderqvist började jobba redan som 14-åring: på kemtvätt, som städerska, i hemtjänsten och som undersköterska.

I juli är det äntligen dags att trappa ned. Margit Söderqvist ska bli pensionär. Men när hon tittar på pensionsbeskedet, det berömda orange kuvertet, blir hon inte glad.

Val 2014

– Här står det vad jag får efter skatt: 6.800 kronor i folkpension och lite drygt 700 i månaden i tjänstepension i månaden.

– När hyran är betald har jag ungefär 3.000 i månaden att leva på. Det är förskräckligt, man känner sig förnedrad.

– Man känner sig som man inte var värd någonting fast man har arbetat, skött sig och fostrat barn – bidragit till samhället helt enkelt, säger hon.

Varannan kvinna fattigpensionär

Margit Söderqvist är en av Sveriges 200.000 pensionärer som får ut så lite i pension att de hamnar under EU:s fattigdomsgräns.

I det nya pensionssystemet som infördes för åtta år sedan baseras pensionen på livsinkomst i stället för, som förr, på de 15 bästa åren.

Det betyder att i år blir varannan kvinna som går i pension fattigpensionär och tvingas leva på mellan 5.000 och 10.000 kronor per månad efter skatt.

– Man är inte van att leva i lyx men man är van att ha en dräglig tillvaro, säger Margit Söderqvist.

Femtilapp från S

Regeringen har tidigare sänkt skatten för pensionärerna men i vårbudgeten fanns inga nya pengar. Socialdemokraterna har föreslagit en skattesänkning på ytterligare en femtilapp i månaden – något som fått landets pensionärer att ilskna till.

På en konferens för Sveriges Pensionärsförbund (SPF), som SVT:s Agenda besöker, laddar man upp inför valrörelsen. Den politiska analysen är lika klar som ilskan är stor.

Var fjärde väljare är 65 eller äldre och ändå tycks deras frågor inte ha fått motsvarande fokus.

– Ingen tar oss på allvar, är en vanlig uppfattning bland deltagarna på konferensen.

Pensionärerna inte längre snälla

Enligt Karl Erik Olsson, ordförande för SPF, gör politikerna ett stort misstag om de tar pensionärernas röster för givna.

– De tror att de snälla, gamla människorna är rösttrogna. De blir nog kvar så vi behöver inte göra något för dem, sammanfattar han politikernas inställning till pensionärerna.  

– Men jag tror det är slut med det. Det är en mycket aktivare grupp som vi har som pensionärer i dag än förra och och förförra valet, säger Karl Erik Olsson.

Debatt i Agenda

Finansminister Anders Borg (M) och socialdemokraternas Magdalena Andersson debatterade pensionerna i Agenda, särskilt de fattigaste pensionärernas situation.

Klicka här för att se den debatten!

Var fjärde väljare över 65

 * Sverige har i dag 1,9 miljoner ålderspensionärer (65 år eller äldre).

 * Drygt var fjärde väljare i höstens val är 65 år eller äldre.

 * Ett pensionärshushåll har i snitt betalat över 100.000 kronor mer i skatt än ett förvärvsarbetande hushåll på samma inkomstnivå under perioden 2007 till och med 2013.

 * Att helt ta bort skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare kostar cirka 8 miljarder.

 * I en Sifoundersökning uppger 39 procent att de är beredda att rösta på ett annat parti på grund av pensionsfrågan.

Källor: Skattebetalarna och PRO (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet