Hasret Bozarslan är samordnare i Järva stadsdelsförvaltning. Hon har på sig en vit t-shirt och sitter på en bänk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hasret Bozarslan berätta om den hemliga ungdomsgården där områdets hbtqi-ungdomar kan mötas. Foto: Åsa Wendel

Hon stöttar unga hbtqi-personer som inte kan komma ut – på hemlig adress

Uppdaterad
Publicerad

Unga hbtqi-personer är en särskilt utsatt grupp bland de som lever med hedersnormer. I en nyligen släppt rapport vittnar många att de inte vågar eller kan komma ut av rädsla för allvarliga konsekvenser. I Järva i nordvästra Stockholm finns en mötesplats på hemlig adress där hbtqi-ungdomar får vara sig själva.

Över två år har gått sedan hbtqi-ungdomsgården i Järva öppnade. Hasret Bozarslan har varit med och drivit den kommunala mötesplatsen sedan start. Under åren har ungdomar kommit och gått men de har alla en sak gemensamt.

– Det är ensamheten. De har ingen som de kan dela med sig om sitt privatliv, vardag eller så för att de lever ett dubbelliv, säger Hasret Bozarslan samordnare i Järva stadsdelsförvaltning.

Ungdomsgården håller öppen en dag i veckan. Men SVT får inte besöka mötesplatsen. Det är för ungdomarnas trygghet, berättar Hasret.

– Man känner att man gör något fel. Att man lever i en skam och i synd. Om familjen visste det här, då skulle det bli en stor problematik; ”De skulle inte tycka om mig längre, de skulle säkert tycka det är något fel med mig”.

Tvingas leva dubbelliv

I Järva, liksom i flera andra områden i Sverige finns problem med hedersnormer. Det förekommer i många kulturer och religioner.

I en nyligen släppt rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) vittnar unga hbtqi-personer som lever med hedersnormer att de kan utsättas för kontroll, våld och påtryckningar att förändra sig. Många lever ett dubbelliv och vågar eller kan inte komma ut för familj och vänner.

– Det skapar psykisk oro och psykisk press. Vi kan se att många av de här ungdomarna mått dåligt väldigt länge. En sak som samhället borde göra är att fånga upp de här personerna tidigt, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

En regnbågsflagga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Citat från hbtqi-ungdomar som lever med hedersnormer. Hämtat ur MUCF:s rapport. Foto: Christine Olsson/TT

Vill se fler hbtqi-mötesplatser

Myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att bland annat kartlägga hur många hbtqi-mötesplatser det finns i Sverige. Men redan nu säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg hon vill se fler.

– Både för de som fortfarande vill vara dolda, men också för de som har kommit ut. Man lever i ett väldigt stort utanförskap, man behöver kunna träffa andra som är i samma situation, säger hon.

I Järva hoppas Hasret Bozarslan att ungdomarna ska våga vara lite mer öppna med den de är.

– Nästa gång kanske det är en ungdom ni intervjuar. Men det är inte lätt, vi stöttar dem och tvingar inte till någonting. Sen hoppas jag också att vi inte ska behöva vara på en hemlig plats, säger hon.

HBTQI

Hbtqi, ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man blir kär i eller attraherad av. Som homosexuell blir man kär i och attraherad av personer av samma kön som en själv. Som bisexuell blir man kär i och attraherad av personer oavsett kön.

Trans handlar om könsidentitet och hur man uttrycker sitt kön. Många transpersoner identifierar sig inte med det kön man tilldelades vid födseln. Trans har inget med sexualitet att göra utan handlar om vilket kön man själv har eller hur man uttrycker det.

Queer i förkortningen ”hbtqi” handlar om queer som identitet, att vara queer. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer, exempelvis genom att vara transperson, ha en icke-monogam relation eller att skaffa barn med en vän istället för en kärlekspartner.

Intersexperson kan en person kalla sig som har en intersexvariation. Intersexvariationer är ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk. Det går att vara intersex och man, kvinna eller något annat.

Källa: RFSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.