Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
24-åriga Daniel: ”Att bara visa att man är judisk utåt just nu känns inte helt tryggt”

Oro för ökad antisemitism: ”Extremt grovt språkbruk”

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av kriget mellan Israel och Hamas så har hotbilden mot judar i Sverige förvärrats. Det menar polisen.

– Vi bedömer situationen som allvarlig, säger Per Engström, kommenderingschef på Noa.

För den judiska befolkningen i Sverige påverkas vardagen tydligt av konflikten mellan Israel och Hamas. Säkerheten för judiska institutioner och församlingar har behövt ökas och många evenemang tvingas ställas in.

– Så fort den israelisk-palestinska konflikten eskalerar så leder det till en ökad antisemitism i Sverige och i andra delar av världen. Det skedde 2009, samma sak hände 2014 och tyvärr ser vi samma mönster upprepa sig i dag, säger Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo som granskar rasism och främlingsfientlighet i Sverige.

Han säger att det även syns på sociala medier spridningen av traditionella antisemitiska fördomar och myter har ökat.

– Men det är även rena uppmaningar till att judar ska dödas. Det är ett extremt grovt och oförsonligt språkbruk, säger Daniel Poohl.

– Vi ser också, även om det inte har samma volym, att islamofobi sprids. Tonläget är extremt högt och grupper och aktörer som har de här idéerna tar nu chansen att sprida detta så mycket som det går, säger Poohl.

Polisen: ”Stort mörkertal”

Regeringen har i veckan gett ett extra stöd på 10 miljoner kronor till Judiska Centralrådet som de ska använda för att öka säkerheten vid exempelvis synagogor och judiska skolor.

Enligt polisen har det länge funnits en hotbild mot judar i Sverige, men läget har förvärrats de senaste tre veckorna. Sedan den 7 oktober då Hamas attackerade Israel har 44 anmälningar om hets mot folkgrupp med antisemitiska motiv kommit in till den svenska polisen.

– Jag tror också att det finns ett stort mörkertal, man är rädd att anmäla, säger Per Engström, kommenderingschef vid polisens nationella operativa avdelning.

Kulturministern: ”Berör mig djupt”

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) sa i kvällens Agenda att hon berörs djupt av den antisemitism som finns i Sverige i dag att regeringen har höjt sin ambitionsnivån när det gäller att jobba mot antisemitismen.

– Antisemitism är något som regeringen ser mycket allvarligt på och tar krafttag emot, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.