Det var förra sommaren som australiska myndigheter till slut satte ner foten och stängde ute kinesiska teknikföretagen Huawei och ZTE, det senare statligt ägt, från byggandet av landets 5G-nät. 5G-tekniken, förklarade man, är helt enkelt så komplicerad att man inte säkert kan säga att tekniken inte kan användas för spionage eller sabotage.
”Regeringen har inte hittat någon kombination av tekniska säkerhetskontroller som tillräckligt begränsar riskerna”, konstaterade man i uttalandet som förklarade beslutet.
”Säkerhetslag” väcker oro
Huawei beklagade å sin sida beslutet och nekar kategoriskt till alla anklagelser. Huawei är till skillnad från ZTE inte statligt ägt men anses ha nära band till den kinesiska regeringen. Och obefintliga muskler att sätta emot om den kinesiska myndigheter skulle knacka på dörren, med krav om tillgång till informationen i andra länders 5G-nät.
Det beror på det hårt kontrollerade politiska klimatet i Kina där inhemska företags självständighet är kraftigt ifrågasatt, och där en ”nationell säkerhetslag” från 2017 har tolkats som tvång på nära samarbete med underrättelsetjänsten.
Ericsson också i Kina
Huawei är världens största leverantör av telekomutrustning, de närmaste rivalerna är svenska Ericsson och finländska Nokia. När Australien valde bort Huawei var det alltså dessa två som stod som förmodade vinnare.
Kan man då vara säker på att deras teknik är bättre? En som inte är så säker på det är Richard Baker, undersökande journalist på australiska The Sydney Morning Herald.
I samband med Australiens beslut att stänga ute Huawei rapporterade han om Ericssons och Nokias kopplingar till Kinas regering. Både Ericsson och Nokia bygger i dag stora delar av sin utrustning i just Kina och det i företag som samägs med Kinas regering, på grund av hur reglerna där ser ut. I chefleden finns höga representanter för kommunistpartiet.
– Utifrån samma oro som uttrycks om Huawei, skulle man logiskt kunna tänka sig att produkterna som Ericsson eller Nokia gör inte heller är riskfria, säger Baker.
”Heltäckning” på Huawei
Och att Ericsson och Nokia skulle vara lika bundna till Kina som de kinesiska rivalerna är också något som Huawei självt har velat framhålla i sina försök att undslippa förbud. Det går helt enkelt inte att komma undan den kinesiska kopplingen, har varit budskapet.
Viking Bohman, Kinaforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), framhåller att det är en skillnad mellan företag med förgreningar i Kina, som Ericsson, och helkinesiska företag, som Huawei.
– Jag har svårt att se hur kinesiska myndigheter skulle kunna ha samma inflytande som de har över Huawei, säger han.
Ericsson: Vi är trygga
Ericsson och Nokia har båda sagt att deras kinesiska dotterbolag följer kinesisk lag. När SVT Nyheter frågar Ericsson vilka möjligheter företaget har att säga nej till kinesiska myndigheter svarar företaget att man inte vill ”spekulera i tillämpningen av specifik nationell lagstiftning”.
”Vi är ett svenskt bolag med huvudkontor i Sverige och verksamhet globalt. Som alla globala bolag behöver vi kontinuerligt utvärdera hur vi påverkas av olika nationella lagar och vidta åtgärder för att hantera risker”, skriver företaget.
”Vi är trygga med att vi har tillräckliga processer och kontroller för att skydda våra affärshemligheter och integriteten i våra kunders nätverk och deras kunders data.”
Expert: Man får välja själv
Flera experter SVT Nyheter talat med – branschanalytiker, säkerhetspolitiska bedömare och tekniska experter – säger att det är svårt att veta hur mycket man kan lita på någon teknik. Oron för att kinesiska myndigheter skulle kunna pressa även icke-kinesiska företag finns i högsta grad.
Det blev tydligt när nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade om inbyggda, avlyssnande mikrochip i en rad internationella teknikprodukter byggda i Kina. Uppgiften har dementerats bestämt av såväl företagen som av Kina och är i dag kraftigt omtvistad, men den återspeglar en verklig oro.
En oro som är befogad, enligt Olav Lysne, norsk expert som skrivit boken ”The Huawei and Snowden Questions”. Det eftersom det, enligt hans expertis, helt enkelt inte går för en utomstående att med total säkerhet granska någon enskild teknik.
– Det är kontraintuitivt och många blir överraskade, även it-experter. Men det är ett faktum, säger han till SVT Nyheter
– Så var och en vår välja om man litar på kineserna, eller på amerikanerna eller vem det nu är. Bara man är på det klara med att det är blind tillit vi talar om här.