Försvarsministern: Ryssland hotar säkerhetsordningen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands agerande hotar Europa och klimatkrisen hotar hela världen. Till de specifika hoten mot Sverige hör cyberangrepp, spioneri och den organiserade kriminaliteten. Det sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i sitt tal vid rikskonferensen Folk och Försvar.

– Hela den europeiska säkerhetsordningen ifrågasätts och hotas av Rysslands agerande, säger Peter Hultqvist.

Det han syftar på är Rysslands militära upptrappning vid gränsen mot Ukraina samt krav på att inga fler länder ska få ansluta sig till försvarsalliansen Nato. Hultqvist menar att Ryssland utmanar internationell folkrätt när de ifrågasätter andra länders rätt till självbestämmande.

Säkerhetspolitisk plattform

– Ryssland, som i egenskap av permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, borde känna ett särskilt ansvar att upprätthålla FN:s principer. Det är mycket viktigt.

Enligt Hultqvist kommer Sverige behöva samverka mer med Nato, som tillsammans med EU är vår viktigaste säkerhetspolitiska plattform.

– Vår strategi är att bygga säkerhet tillsammans med andra. Vi är i dag en respekterad partner som bidrar till att leverera säkerhet. Det vi gör är vårt eget val och bygger på beslut i Sveriges riksdag. Så ska det förbli. På den punkten finns inget utrymme för kompromiss.

Försvarsministern radade också upp en rad hot som är mer specifika mot den inre säkerheten i Sverige. Det handlar om cyberangrepp mot kommunikationer och infrastruktur, kriminella gäng och deras handel med droger, arbetslivskriminalitet – där mindre nogräknade företagare utnyttjar kryphål i lagstiftningen – samt spioneri utfört av främmande makt.

Svaret på utmaningarna är enligt försvarsministern ett effektivt totalförsvar som i sin tur är beroende av samhällets samlade resurser:

– Det krävs en starkare stat, starkare regioner och starkare kommuner för att krisberedskapen ska fungera fullt ut. Det skapar också en starkare plattform för näringslivet.

Moderat kritik

Moderatledaren Ulf Kristersson talade också på Folk och Försvar och tog upp de ryska kraven på Nato.

– Det är enkelt uttryckt fullständigt uteslutet, för Ukraina förstås, för fria stater som förr var en del av Sovjet, men också för länder som Finland och Sverige.

Kristersson, vars parti till skillnad från regeringen vill se ett svenskt Nato-medlemskap, kritiserade också Peter Hultqvist för hur han svarat på de ryska kraven.

– Jag tycker inte han är tydlig på samma sätt som den finska statsledningen är tydlig. De var mycket tidigare, snabbare och kraftfullare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.