20 av 21 vårdregioner i Sverige har svarat att de tvingats ställa in eller flytta på planerade operationer.
Omfattningen varierar mellan regionerna. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har över 40 operationer ställts in sedan den 25 april då konflikten började.
– Vi ser en tydlig påverkan nu. Det rör sig i första hand förstås om sånt som inte är tidskritiskt i olika former, som ortopedi, men även en del kirurgi och faktiskt nu ser vi att vi får effekter på och har fått stryka några canceroperationer, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset till radion.
Fackets övertids- och nyanställningsblockad inleddes den 25 april och innebär att cirka 68 000 medlemmar inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.
– Vi vill ha en stegvis arbetstidsförkortning, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i SVT:s Morgonstudion på onsdagen.
– Det handlar om att få återhämtning och vila för att orka och ge en god och säker vård till befolkningen.
Ribeiro: ”Har tagit vårt ansvar”
Vad säger du till patienter som hör om hur canceroperationer som ställs in?
– Jag vill verkligen säga att vi har inte tagit ut någon canceravdelning i strejk, vi har inte tagit ut några livshotande enheter och inte barn- eller psykiatrivård, säger Sineva Ribeiro.
Hon menar att Vårdförbundet tagit sitt ansvar och att det är arbetsgivarens kompetensförsörjning som varit bristfällig.
SKR: Kan slå mot äldreomsorg
Sveriges kommuner och regioner, SKR, har varnat för att blockaden kan komma att slå mot bland annat äldreomsorgen.
– Troligtvis kommer det här att slå hårdast mot säbo, äldreomsorg och hemtjänst, har Johan Kaarme, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdsavdelning, sagt till TT.