Bil och video

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppskattningsvis hundra tusen parkerade bilar kan övervaka omgivningen i hemlighet genom bilens säkerhetssystem. Foto: ImanTahbaz / Makan Rahmati

Hundratusen bilar kan övervaka dig i hemlighet

Uppdaterad
Publicerad

Omkring hundratusen parkerade bilar i Sverige kan filma dig – utan att du vet om det.

Bilägarna gör sig därmed skyldiga till olaglig kameraövervakning.

Samtidigt används filmerna av polis för att utreda brott.

Det kallas för säkerhets- eller väktarsystem och ska skydda bilen mot skadegörelse eller inbrott.

Det finns i dagsläget i omkring 100 000 Teslor, Polestar, Mercedes-Benz och kinesiska elbilar av märkena Zeekr och NIO – fler modeller har inbyggda kameror som spelar in omgivningen under färd. Kameratekniken väntas bli betydligt vanligare framöver.

– Denna typ av kameror kan säkerligen vara väldigt användbara och till hjälp i många situationer men det innebär också stora integritetsrisker. Fångar man personer på bild som passerar runt bilen så innebär det en form av kameraövervakning och samlar in väldigt mycket personuppgifter, säger Sarah Bodlander, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.

Många ovetandes

Bilägarna gör sig många gånger skyldiga till olaglig kameraövervakning eftersom det är nästintill omöjligt att inte fånga känsliga personuppgifter enligt IMY – och ansvaret ligger hos bilägaren.

– Ju vanligare detta blir desto större är risken att man som enskild blir bevakad mot sin vilja när man går runt på gatorna, säger Bodlander.

Integritetsriskerna med bilkamerorna har uppmärksammats i flera europeiska länder. Efter en anmälan till IMY tvingades Tesla förra året begränsa övervakningen. Det innebär att inspelningen numera bara startar när någon närmar sig bilen, bilens lyktor lyser upp och att en skärm inne i bilen informerar om att inspelning sker. Andra märken har liknande system. Men det räcker inte enligt IMY.

– Det är svårt för de passerande personerna att förstå att man kamerabevakas och det uppfyller inte heller de krav som ställs i GDPR, säger Bodlander.

Kan användas för brottsbekämpning

Bilarnas övervakningsfilmer efterfrågas samtidigt allt oftare av polis som bevis i olika brottsutredningar och flera försäkringsbolag bedömer att de kommer bli viktigare även i försäkringsärenden.

Branschföreningen Mobility Swedens vd Mattias Bergman som själv har en bil med övervakningskameror – menar att utvecklingen därmed är övervägande positiv.

– Funktionen kommer allt mer i premiumbilar eftersom det är ett extra skydd. Jag skulle uppskatta att ungefär hundratusen bilar i Sverige har någon form av smart väktarfunktion i Sverige och sen finns det betydligt fler som har inspelning med eftermonterade smartcams.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att även Lexusbilar på den svenska marknaden har övervakningskameror.

Informationskrav för bilkameror

  • Ändamålet med kamerabevakningen
  • Kontaktuppgifter till den som filmar
  • Upplysa om vilka rättigheter den som filmas har
  • Om materialet lagras utanför EU
  • Om ljudupptagning sker
  • Hur länge materialet sparas

Källa: IMY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.