I en artikel i Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och hyra, konstateras att hyresgäster har rätt att hyra ut delar av sin lägenhet utan att be hyresvärden om lov.
Detta trots att många fastighetsägare uppger att förmedlingssajter som Airbnb, där man kan annonsera för kortsiktig uthyrning, är förbjudna att använda.
Även allt fler av Stockholms bostadsrättsföreningar ställer sig negativa till att låta boende hyra ut sina lägenheter via sådana uthyrningssajter. Men i bostadsrättslagen, precis som i hyreslagen, framgår att det är tillåtet att ha en inneboende utan att behöva be föreningen om lov.
Får inte neka
Varken hyresvärden eller bostadsrättsföreningen har laga rätt att neka uthyrning av delar av lägenheten, oavsett hur man går till väga för att annonsera och hur länge man hyr ut.
– Det finns en gräns mellan andrahandsuthyrning och inneboendeskap. Lagstiftningen reglerar egentligen bara andrahandsuthyrning så inneboendeskap är tillåtet utan att man behöver be om lov och oavsett hur man annonserar, säger Mikael Renqvist, jurist vid Hyresgästföreningen, till SVT Nyheter.
Visa hänsyn
För att det ska räknas som ett inneboendeskap krävs att man själv också bor kvar i lägenheten. Om man själv inte ska bo där måste man alltid få tillstånd för att få hyra ut.
Oavsett hur man hyr ut måste man förhålla sig till hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens regler. Vid till exempel brist på hänsyn till grannar kan man nekas fortsatt rätt att hyra ut – även till inneboende.
Håll koll på hyran
När det gäller hyresrätter finns ytterligare begränsningar. Man får inte hyra ut i vinstdrivande syfte, oavsett inneboendeskap eller andra hand.
– Hyran ska vara skälig, den får inte avvika från det man själv betalar. Hyr man ut halva lägenheten får man debitera för halva hyran och kostnader som bredband. Man får också göra ett litet påslag för möblemang. Tar man en för hög hyra kan man tvingas återbetala plus betala ränta, säger Mikael Renqvist.
När man hyr ut en bostadsrätt kan man få ta marknadshyra. Men det regleras i bostadsrättsföreningarnas egna stadgar och kan alltså skilja sig mellan olika föreningar.